Budapest sokmilliárdos pontfelhőjétől a rettegés hét percéig

A mai adásban bőven lesz Mars-kutatás és földi térinformatika is. Repkednek majd a drónok és a lézerszkenneres csőgörények. Okosabb vagy, mint Budapest? Sik András volt a vendégünk.

 

01’04” Ajánló: Egerben, a Varázstoronyban jártunk. Menjetek ti is!

Eszméletlen jó hely a #varazstorony! Ha Egerben jártok, feltétlenül nézzétek meg. Ha meg ráadásul ma jönnétek, hordható áramköröket is építhettek velünk. #szerCODE #wearable #ericssonszerCODEchallenge #eger #szertarmuhely

A photo posted by @szertar on


03’30” Vendégünk: Sik András. Kezdjük a Mars csokival gamifikált bolygókutatós előadásokkal.

05’30” A távérzékelés (remote sensing) és térinformatika (geoinformatics; GIS – geographic information system) rövid története. Metántó és alkoholóceán. Műholdak és űrszondák. Távérzékelési zsákbamacska és a terepi bizonyosság.

14’10” Hogyan vizsgáljuk az exobolygókat? Légkörvizsgálat sokezer fényévnyire.

17’20” Térinformatika itt a Földön. OpenStreetMaptől a termésbecslésen át az árvízkárokig.

19’00” 3D városmodellek és az SmartCity koncepció.

20’41” Mi az okosváros? Élhető és nem túl technológia orientált? A helyi erőforrások kihasználása. Rendszerek összehangolt működése.

Az okosváros nem ragadható meg csak azzal, hogy mindehova rakunk egy kis IT-t, meg egy kis szenzort. Ez ennél sokkal kifinomultabb.

24’03” Mennyire okos Budapest? Ismerkedjünk meg KARESZ-szel. Budapest többmilliárdos pontfelhője és az adatfeldolgozás nehézségei. Hogy lesz lámpa, KRESZ-tábla és épülethomlokzat egy pontfelhőből?

29’15” Szingapúr a világ élvonalában van, de Budapest is elég jól áll a KARESZ-szal. A Virtual Singapore-ról  itt egy kis videó:

A lényeg úgyis a ráépülő alkalmazásokon van.

32’08” A PokémonGo titka: így gyűjtesz téradatokat a fejlesztőknek vadászat közben.

34’07” Drónok városi környezetben reptetve. Megoldás a felszíni közúti adatgyűjtés gyenge pontjaira. A lézerszkenneres csőgörény.

40’19” A műholdat nem lőheted le, de a drónok ellen tudsz védekezni. (De minek?)

41’38” A drónok egyéb hasznai: áruszállítás és életmentő gyógyszerszállítás. Mi is agyalunk alkalmazásokon hasraütésszerűen. Bár ezeken még csiszolni kell egy kicsit. Várjuk a ti ötleteiteket is.

44’43” Irány a Mars! A bakonybéli Pannon Csillagda és a 3D-s marsi virtuális utazás. A gánti bauxitbánya és a Mars. Repülhet-e drón a Marson?

46’59” Játsszatok ti is a NASA Curiosity játékával! A Curiosity értekezése volt “a rettegés hét perce”.

(A podcastben Morgantj Café Connection (CC 3.0) zenéjét használtuk fel.)