42

Kereken 42 nap múlva lesz a Törülköző-nap, ami egyben a következő Szertár találkozó is. Ideje elkezdeni készülődni!

Mi az a Törülköző-nap?

A Törülköző-napot minden évben május 25-én tartják Douglas Adams író emlékére. Adams egyik legismertebb sci-fi paródiája a Galaxis útikalauz stopposoknak (The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy). Ebben a könyvben (ill. rádiójátékban, filmben) óriási szerepe van a törülközőnek. A Galaxis útikalauz egyik legfontosabb figyelmeztetése hogy „mindig legyen nálad törülköző!” (A másik, a címlapjára is nyomtatott „Ne ess pánikba!”) Az első Törülköző-nap Adams halála után két héttel, 2001. május 25-én volt. Ezen a napon a rajongók egy törülközőt tartanak maguknál jól látható helyen.

Oké, de mi köze ennek a Szertárhoz?

Egyrészt szeretem a könyvet, és sokan vagyunk ezzel így. Másrészt a tudományos-fantasztikus művek hatalmas szerepet játszottak, játszanak a tudomány népszerűsítésében. Sok sci-fi író maga is kutatóként dolgozott, és masszív ismeretterjesztő tevékenységet is folytatott (pl. Isaac Asimov vagy a két éve elhunyt Arthur C. Clarke). Itt pedig már szerintem megfogható a kapcsolat. Ráadásul érik, érik, éredezik egy újabb Szertár-találkozó iránti igény is.

Na és a Kocka Büszkeség Napja?

Történetesen május 25-re esik egy másik nap is, a Geek Pride Day. Ezt leginkább Kocka Büszkeség Napjának tudnám fordítani, bár tény, hogy az angol eredetiben erősebb a hangalaki fricska. 1977-ben ezen a napon vetítették az első Csillagok Háborúját. (Ismét sci-finél vagyunk, bár bevallom, a Csillagok Háborúját kifejezetten nem szeretem…)

Mi legyen a Törülköző-napon?

A kérdés nyitva áll. Bár van előzetes elképzelésem, de szívesen veszek javaslatokat. Szempontok, kulcsfogalmak:

– törülköző

– 42 (szintén a Galaxis útikalauzból származó kultikus szám: ez a válasz a Végső Kérdésre, azaz az életre, a világmindenségre meg mindenre)

– sci-fi

– kocka

– kísérletek (mégiscsak Szertár!)

Az ajánlatom ezek alapján:

1. Gyűljünk össze a városban valahol (egyelőre a Moszkva tér vagy az Oktogon néz ki ideális helyszínnek) törülközővel munka, illetve tanítás utáni időpontban. Csináljunk egy flash-mobot (pl. mindenki magasba tartja a törülközőt, kirakunk valami formációt (pl. egy nagy 42-est) stb.)

2. Hozzunk transzparenseket, ha már Kocka Büszkeség Napja. Csináljunk egy tudományos demonstrációt. Itt az ihletet a Kétfarkú Kutya Párt adta a semmiért tüntetésével. A transzparenseken képletek lehetnének, tudományos gondolatok, ábrák, bármi (pl. F=m*a). Majd elvonulhatunk szabályos rendben valahova. Ez a valahova máris lehet egy újabb programpont:

3. Mutassunk be 42 kísérletet. Én annak örülnék a legjobban, ha több előadót (tanárt, diákot) be lehetne szervezni, hogy tartson meg mondjuk három-négy látványos kísérletet rövid magyarázattal 10-15 percben, és így váltogatnánk egymást. Ennek a helyszíne egyelőre kérdéses. A Fogasház jól működött a múltkor, de kézenfekvő lehet a Csodák Palotája is, ott elég jó technikai adottságok vannak. Egyeztetés folyamatban.

Ha minden gördülékenyen megy, 42 kísérlet legalább 3-4 órát igénybe vesz. Ha az egész programsorozatot ötkor kezdjük, akkor mondjuk hatkor nekiállunk kísérletezni, alsó hangon tízig eltart az egész. Kérdés, mennyire jó ez hétköznap.

Mit tehettek ti?

1. Kezdjünk el ötletelni. Milyen programelem legyen, mi nem. Finomítsunk közösen a részleteken. Tessék feldobni az ötleteket, véleményeket. (Nem ígérem, hogy azonnal tudok is válaszolni mindenre, de ezek alapján fogom, fogjuk összeállítani a végleges programot, kezdeni a tényleges szervezést). Itt írjatok ezzel kapcsolatban, hogy mindenki lássa! Ne privát üzeneteket, emaileket küldjetek!

2. Előzetes felmérés: ha tudtok kísérletet hozni, bemutatni közönség előtt, akkor írjatok egy mailt a robilaci kukac szertar pont com címre. (Ezt viszont emailben tegyétek. Köszi.) Az emailben feltétlenül írjátok le, hogy

– kik vagytok (név, honnan jönnétek, tanár, diák, stb)

– milyen és hány kísérletet hoznátok (relatív pontos leírással, hogy kiderüljön belőle az eszközigény, veszélyességi fok stb.)

– az email tárgya feltétlenül az legyen, hogy 42 kísérlet

3. Már kezdhettek gyúrni az önkéntes terjesztő munkára. Mihelyt kész lesz a program, összeállítjuk a szóróanyagot, amit lehet nyomtatni, sulikba kitenni, facebookon, blogokon, egyéb helyeken népszerűsíteni.

Előre szólok, kicsit öngyilkos vállalkozás a vizsgaidőszak, és egy amúgy is sűrű májusi programba betenni egy nagyobb szabású törülköző napot. Úgyhogy amit fent leírtam, az egy előzetes koncepció. Valószínűleg inkább kevesebb lesz, mint több. Ha  mondjuk két héten belül úgy látom, hogy a kísérletezős blokk meghaladja majd az erőmet, akkor azt átrakjuk nyárra, vizsgák utánra külön eseményként.

No hát akkor hajrá!


Közzétéve

itt:

, írta:

Cimkék: