5 dolog a szűzhártyáról, amit jobb, ha tőlünk tudsz meg

Hogy milyen evolúciós előnyökkel járt a szűzhártya megjelenése, arról megoszlanak a vélemények. De az sem biztos, hogy a meglétével (vagy hiányával) kapcsolatban egyeznek az álláspontok. Egy kis szűzhártyabiológia.

Gondolom, mindenki hallott már róla, de talán jobb, ha kicsit körbejárjuk ezt a gyakran félreértett kis kötőszövet darabkát és végzünk egy röpke vaginális felhomályosítást. Vagyis felvilágosítást.

Elnézést, csak közben zavarba jöttem.

Na, most már elmúlt.

 

1. Minden szűzhártyának van nője, de nem minden nőnek van szűzhártyája

Az embrionális időszakban a hüvely bemenetnél lévő nyálkahártyaredő még rendelkezik némi védelmi funkcióval: megakadályozza, hogy a méhben fejlődő (női) magzatba bejussanak esetleg káros anyagok. Születés után azonban legtöbbször mindenféle külső behatásra – ami lehet tisztálkodás, sporttevékenység, baleset, tampon használat, maszturbáció vagy akár a hétköznapi járás is – ez a membrán az évek során elvékonyodik vagy akár teljesen eltűnik, magától. Aztán ezt vagy észrveszi a tuladjonosa, vagy sem.

2. Ahány szűzhártya, annyi féle

A szűzhártya szinte sosem borítja a teljes hüvely bejáratot, hiszen így a menstruáció bajosan zajlana le. A hártya változatos formájú lehet, bár jellemzően fánk alakú, középen – mindenkinél más-más méretű – nyílással. De lehet olyan verzió is, amin több nyílás is van, vagy sokkal több, esetleg rácsszerű vagy félhold alakú. Legritkább esetben olyan is van, ahol szinte nincs is nyílás (vagy nagyon vastag a szövet). Ez nem csak a menstruációnál okoz gondot, de a nemi aktust is erősen bonyolítja. Persze műtétileg tudják (és kell is) korrigálni.

800px-Hymen_en.svg
Pár variáció, a teljesség igénye nélkül (Forrás: Wikipedia)

3. Hibás szüzességindikátor

Tehát nem feltétlenül szükséges nemi aktus ahhoz, hogy a szűzhártya „elszakadjon”. Illetve vice versa, a megléte sem bizonyítja a nemi aktus hiányát, hiszen láthattuk mennyifélével lehet találkozni rendelkezhetnek a nők. Szóval jobb, ha a szűzhártyát nem használjuk bizonyíték gyanánt. (Abba meg ne menjünk bele, hogy a szüzesség fogalmát is hányféleképpen lehet értelmezni.) Bár ezt az ötödik pontnál látni fogjuk, hogy nem mindenhol gondolják így.

4. Tényleg fáj és vérzik?

Bár serdülőkorra a lányok jelentős részének a szűzhártyája kellően rugalmassá válik ahhoz, hogy az aktus ne tegyen kárt benne. De persze ez is egyénenként eltérő lehet. Az esetleg fellépő vérzés nagyjából érthető, hiszen futnak erek a membránban, kinek több, kinek kevesebb. A fájdalom ellenben már kevésbé egyértelmű, hiszen a szűzhártyát nem hálózzák be idegek. Sokkal inkább arról lehet szó, hogy az első aktusnál a fiatal párok még felkészületlenek, esetleg hibás és érzéketlen pornó tapasztalatokkal felvértezve esnek neki a témának és egymásnak, így fizikai fájdalom alakul ki a nem kellően relaxált hüvelyizomzat vagy a nem megfelelően síkosított állapot miatt (ezek egyébként vérzést is okozhatnak). Ehhez hozzájárulhat a szüzesség elvesztésével járó fájdalom mítosza is: az ifjú hölgy, tartva a várható fájdalomtól még feszültebb lesz, így egyfajta önbeteljesítő jóslat áldazataivá válhatnak.

5. Mesterséges szűzhártya és szűzhártya-beültetés

Egyes kultúrákban azonban nem olvassák ezt a cikket, és nem tudják mi az ábra szűzhártya téren. Például – de nem kizárólag – az iszlám világ kevésbé felvilágosult részein a szűzhártya még napjainkban is egyértelműen a szüzesség szimbóluma és ott kicsit komolyabban veszik a meglétét, vagyis inkább a hiányát. Az ilyen problémák szó szerinti orvoslására alakult ki a szűzhártyaplasztika intézménye, amit az USA-ban és néhány nyugat-európai országban is gyakorolnak (pl. Franciaországban). Többféle beavatkozás létezik, hogy helyreállítsák. Van olyan, amikor simán összevarrják a keletkezett nyílást. Ennél eggyel bonyolultabb, amikor egy mesterséges vérszerű anyaggal töltött kapszulát is beültetnek, hogy a „véres lepedő” jelenség bekövetkezhessen, szimulálva együttlét elsőségét. A legkomplikáltabb azonban az, amikor komplett újra építik az egész „szüzességet”, keringéssel, mindennel együtt. Míg az előző esetben már a beavatkozás után pár órára lehet lepedőakrobatázni, a másiknál pár hónapot várni kell.

fakehymen
Kamuszűzhártya és benne a kamuvér (Forrás: guardian.com)

Van egy másik forma is, amit meg kell említeni, mintegy zárszóként. Az interneten rendelhetők műtéti beavatkozás nélkül is elhelyezhető műszűzhártyák, kvázi szexuális játékszerek.

Komolyan.

Én ezt az oldalt találtam, ahol 30 dolcsiért vesztegetik a cuccot. Nem mintha kerestem volna. A linkre viszont csak akkor kattintsatok, ha elmúltatok 18 évesek.


Közzétéve

itt:

, írta: