Az előrejelző gép és román boszorkányok

Hogyan jósol egy fizikus? Lecsukható-e egy kutató az előrejelzéséért? Küszöbön a technoludditák? Szalai Feri, fizikus volt a vendégünk. 


01’15” – Tenyérből is tud jósolni a fizikus. Meg a hazugságvizsgáló gép.

01’54” – Hallgatói reakciók: a kancsóka-kritika. Eszik-e cickányt a hűsevő növény? Katt ide a videós tartalomért.

05’30” – Milyen podcasteket hallgatunk?

07’28” – Hogyan foglalhatjuk össze 400 Freakonomics adás tartalmát egy mondatban?

10’38” – Seth Macfarlane a Simpson család és a tudomány.

12’11” – Mi köze a fizikának az elnökválasztáshoz? Feri 73%-os valószínűséggel jósolja, hogy a következő elnök… kiderül a hanganyagból. Hogyan jósolnak a fizikusok? Mi a kapcsolat a sci-fi és a makroökonómia között?

16’00” – Milyen a kellően jó jóslás? Ezt a könyvet ajánlotta Feri:  Philip E. Tetlock és Dan Gardner: Superforecasting – The Art and Science of Prediction. Az ember egy előrejelző gép…különösen 2%-uk. Lehet pénzt keresni a hírpiacon (prediction market)?

21’41” – Milyen az igazán izgalmas előrejelzés? És hogy kavar be a pillangóhatás?

22’31” – Előre tudjuk jelezni az időjárást? Mik a korlátok?

25’14” – Mi tegyünk, ha nem jön be a jóslat? Korrekt-e, amit a facebook gondol rólad?

26’57” – Mi a legnagyobb probléma a gazdasági előrejelzéssel? Mikor lesz a következő válság?

27’56” – Mi a szigma? Hihető-e a Higgs-bozon? Előrejelezhető-e a háború? Valószínűségszámítás és kémelhárítás.

30’38” – Az előrejelzők felelőssége: kockáztassuk-e a pánikot? Mini esettanulmány Olaszországból: börtön az előrejelzésért? Telepítsük-e ki San Franciscót? Párhuzam a svájci frank hitellel.

36’55” – Pénzbüntetés a rossz román boszorkányoknak. Nem, nem a középkorban. Kicsit abszurd a téma. Hapci megpróbálja összeszedni a leesett állát az asztal alól.

Ha az emberek nagy mennyiségben kezdenek el hülyeségre hallgatni, akkor annak van társadalmi hatása.

40’56”  – Az előítéletek. A mesterséges intelligencia előítéletes. Nem-reprezentatív mintavétel az Oscar-átadón, az oviban és lényegében mindenütt. A robotoknak nincs értékítélete… ööö, már miért ne lenne? Mi az érzés?

44’20” – Amikor a gépek előítéletessé válnak az emberekkel szemben. Mi van, ha úgy gondolják, hogy a világ optimálisabb emberek nélkül? Upsz! Segít a robotika három törvénye?

46’04” –

 Az ember gyakorlatilag egy előrejelző gép.

A fogkefe- és fogkrémválaszték dilemmája. Hogyan jelezzük előre az étterem minőségét?

49’10” – Az előítélet lebontása: az újramintázás. Mi a gond ezzel? Lebonthatjuk a mesterséges intelligencia velünk szembeni előítéletét? Megéri-e a saját előítéleteinket újrakalibrálni?

52’05” – A részvénypiacon a munkát az algoritmusok végzik, az előnyöket viszont az emberek élvezik. Egyelőre. Újkori ludditák jönnek? (Feri szerint igen.) Gépek vs. migránsok.

53’28” –

Annak a valószínűsége, hogy a technoludditizmus a következő 5 évben […] több mint 200 000 embert fog érinteni Magyarországon, 67%.

Na erre öt év múlva visszatérünk. Addig definiáljuk, hogy hogy mérjük az attitűdöt.

56’28” – 67% az esélye, hogy két hét múlva robotetika, mesterséges intelligencia és a Lányok Napja lesz a téma. Addig is írjatok! Kövessetek minket facebookon, youtube-on, instagramon, és persze a podcastünket SoundCloudon!

(A borítókép Gaspare Traversi festményének részlete.)

 
Ha tetszett az adás, és támogatnád a projektünket, itt megteheted:

Közzétéve

itt:

, írta: