Társadalmi szerepvállalás

A Szertár egy hobbiprojektként indult, ami azt tűzte ki célul, hogy ismeretterjesztő anyagokat, foglalkozásokat juttasson el a nagyközönségnek. Ez az elképzelés akkor sem változott, amikor – különféle jogszabályi feltételeknek elget téve – kft formájában folytatta tovább a működését.

Ugyan a Szertár hivatalosan nem non-profit gazdasági társaságként működik, a tevékenységünket mégis próbáljuk ehhez a célhoz igazítani.

Így például

  • a kereskedelmi bevételeinkből fedezzük, hogy ismeretterjesztő anyagokat teszünk szabadon hozzáférhetővé (például fedezzük többek között a Szertár webizódok, az IMPAKTÁK podcastok, online felületeink költségeit),
  • szintén ezek a források teszik lehetővé, hogy oktatási intézményekbe kedező áron tudjuk elvinni kísérletbemutató előadásainkat és foglalkozásainkat.
  • Forrásaink függvényében a tanév során ingyenesen is tudjunk foglalkozást tartani olyan közösségeknek, akik egyébként még a kedvezményes árat sem engedhetnék meg maguknak.
  • A nagyobb – kereskedelmi – programjainkat úgy alakítjuk ki, hogy az ott összeállított anyagaikat, készleteinket minél kevesebb módosítással fel tudjuk használni más, a fent említett programjainknál is. (Például az Ericsson Roboskicc Challenge 2015 során készült robotokból, az eseményre kidolgozott foglalkozástervek alapján kedvezményes áron workshopokat szervezünk iskolákba, vagy ingyenes programokat pályázat alapján rászoruló közösségeknek.)

 

A kísérletezést persze nem hagyjuk abba. Hazai és külföldi példákat figyelembe véve igyekszünk olyan módszereket kidolgozni és tesztelni, amelyek segítségével minél több helyre, minél kedvezőbb áron tudunk ismeretterjesztő programokat eljuttatni – lehetőleg a helyi közösségek bevonásával.