Egy félelmetesen ügyes robot-zsiráf-kutya

A Boston Dynamics háza táján nem unatkoznak a mérnökök. Nemrég söpört végig az interneten az ATLAS robotjukról készült videó, ahol bökdösik meg ütögetik, egyszóval bosszantják szegényt. Vagyis inkább tesztelik, hogy helyt tudna-e állni az életben, mielőtt kirepül a fészekből.

A robot próbája a verés ugyanis!

ezgif.com-optimize.0

De az ATLAS túl nagy, meg nem túl agilis, nem lehet otthon, a szűk környezetünkbe használni. Ezért egy kisebb és ügyesebb robottal is előálltak, a SpotMini-vel (elég fantáziátlan nevek ezek, de hát annyi baj legyen.)

A robot első ránézésre egy kutya és egy zsiráf hibridje. Nagyjából 30 kilós jószág, aminek a feje egy mindenféle irányba forgatható és összehajtható nyakon van. Azt mondom fej, de valójában egy kéz és száj is egyben, mert azzal ragadja meg és cipeli odébb a tárgyakat.

x6iuyvqd2jrpxtddjfmq

Különlegessége, hogy nem hidraulikus elven mozog, mint a cég többi robotja, hanem elektromotorok segítségével. Egy feltöltéssel kb. 90 percig tud tenni-venni a ház körül, persze attól függően, milyen feladatokat végez el. Gondolom, ha kiporszívóztatom vele az egész kecót, akkor hamarabb lemerül, mintha csak elküldöm a konyhába egy italért. És még szemtelen is tud lenni, odass’!

puyvrhabq7getyyunuzv

Egyébként tele van pakolva egy halom szenzorral is a robotunk, hogy a legkülönbözőbb környezetben is biztosan tudjon navigálni. Például így megy fel a lépcsőn. Rendkívül simán és gördülékenyen, már-már jobban, mint egy ember.

r5mnuxayhubnhx2kczgb

Persze ő sem tökéletes, ha megakarjuk szívatni, csak szórjunk elé pár banán héjat, bújjunk el, füttyentsünk neki és figyeljük mi történik.

mziosjjc1lhdkpccfcyt

Az is tök jó benne, hogy nem kell segíteni neki felállni, miután elesett. Szépen fogja magát, vagyis fogja a fejét, és már is talpon van. A kézfejében (haha) egyébként egy giroszkóp is van, ami segít neki, hogy térben tökéletesen mozdulatlanul és pontosan tartsa azt, míg a teste többi része összevissza mozog. Így nagyon pontosan tud veszélyes vagy törékeny dolgokkal is tenni-venni. Figyeljük meg, mennyire nem gépszerű a mozgása. Ügyesen programoznak ezek a fiúk ott, meg kell hagyni!

eqkradggncpl37e7d4on

Na jó. Nekem azonnal szükségem van egy ilyenre. Akinek meg nem, az nem mond igazat!

df8qbj7oj8wtc5hp1b3y

via: Gizmodo


Közzétéve

itt:

, írta: