Erre szavazz, ha meg akarod szívatni a geológusokat

Tudod, miért fáj, ha beletörik a tengeri sün tüskéje a lábadba? És azt, hogy mit tesznek a törött kezedre gipszeléskor? De ezután az adás után a termoszokra is másképp fogsz majd gondolni, mint eddig. A teknősökről nem is beszélve.

Az ősvány – 1. rész

02’24” Bevezetünk egy új fogalmat: az ősvány. Az idén is lesz az Év ásványa és az Év ősmaradványa szavazás. Virág Attila az MTA-MTM-ELTE Paleontológiai Kutatócsoportjának tudományos munkatársa és Weiszburg Tamás, az ELTE Ásványtani Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense volt a vendégünk.

04’55” A gyerekkorunk geológiai emlékei: ásványok és bányák.

06’48” A terepi munkához kifogást kell keresni. Hogyan vesszük észre az ásványokat? A Földtani Társulat sárospataki vándorgyűléséről.

Ásvány megnevezése: Trachit. Gyűjtés helye: Mád, két kocsma között az árokban

09’12” Hogy kapcsolódik az őslénytan a geológiához? Magyarország és a kőolaj. Félrement olajkutak.

Ami nem a vulkánból jön ki, és nem a Föld legmélyén képződik, abban mindig van valami dög.

11’18” A legősibb szakma… nem az, amire te gondolnál. Tudod, hogy kell szakócát és nyílhegyet pattintani? Próbáld ki a Geotóp napokon október 1-én az országban több helyszínen.

Ajánló

13’03” A TudÁShow és a Szertár közös kutatók éjszakai projektje, a Naprendszer futás. A központi helyszínen beteltek a helyek, de csináltunk egy kézikönyvet, ami alapján ti is könnyen szervezhettek egyet a saját közösségetekben. Csatlakozzatok!

Az ősvány – 2. rész

16’50” Hogy tisztogass sivatag rózsáját (gipszet) otthon?

18’20” Tavaly volt az első Év ősmaradványa verseny. Akkor a Nummulites nyert. (Itt például egy szép példányt láthattok.) Egy kis történeti vonatkozás: mi köze az ősi egysejtűeknek Szent Lászlóhoz és a piramisokhoz? És Pénzesgyőrnek mi köze ennek az egészhez?

24’06” Geológia a közoktatásban?

25’17” Az idei Év ásványa a gránát.

26’41” A Metró Kövei kiállításról merengünk.

Hírkvíz – 1. forduló

28’30” Első hír: Miért tartóztatták le a Promobot IR77 nevű robotot Moszkvában?

32’35” Második kérdés: Miért vezették bele a Galileo űrszondát a Jupiterbe?

Az ősvány – 3. rész

36’09” Az év ősmaradványai verseny jelöltjei: a barlangi medve (amit régen sárkánykoponyának véltek), a Congeria kagyló (ami nem kecskeköröm), és a Parascutella tengeri sün. Itt szavazhattok arra, amelyikre szeretnétek.

39’50” Ki nem találnád, mit hoztak el ládaszámra az Örs vezér téri lakótelepépítésről: tengeri sünöket! (Vagyis az ősmaradványait.) Kiderül az is, hogy miért váj, ha a tengeri sün tüskéje beletörik az ember lábába.

42’27” Az év ásványai jelöltek: gipsz, kvarc és az azurit-malachit koalíció. Itt szavazhattok rájuk. Tudod, hogy milyen ásványtani okai vannak annak, hogy egyes festmények miért változtatják meg a színüket az évszázadok során? És hogy gipsz-e az, amit a törött végtagra raknak? Mi a különbség a porcukor és a kristálycukor között? Honnan jön a kristály név?

48’40” Elmondjuk, mi mire szavazunk. És azt is, hogy ti mire szavazzatok, ha meg akarjátok szívatni a geológusokat.

Hírkvíz – 2. forduló

54’28” Hány fiat nemzett Diego, a galapagosi óriásteknős az elmúlt hatvan évben?

57’14” Mit talált fel James Dewar, skót fizikus, amit a mai napig használunk?

(A podcastben Morgantj Café Connection (CC 3.0) zenéjét használtuk fel.)