Harmonográf

A Csodák Palotája „Alkotó ingájával” gyönyörű harmonogramokat lehet készíteni. Akárcsak azzal a szerkezettel, amelyet a párizsi Palais de la Découverte-ben láttam néhány hete. Az előbbi előnye, hogy a rajzokat haza is lehet vinni, az utóbbinak pedig az, hogy pofonegyszerű elkészíteni.

Nemrég párizsból küldtem egy virtuális képeslapot a Szertár facebookos oldalát lájkolóknak.

Ígéretemhez híven, a mai webizódban azt mutatom meg, hogyan lehet ilyen ábrákat létrehozni. Ugyan eleinte én is homokkal pepecseltem itthon, de aztán egyszerűbbnek (és nagyságrendekkel tisztábbnak) bizonyult a tollas változat. Ráadásul így a jobban sikerült görbéket el lehet tenni emlékbe.

Ha jól sejtem, itt kettős ingával állunk szemben. A felső (V-alakú) és az alsó inga (a csúszka alatti rész) lengési síkja egymással szöget zár be, ez magyarázza a bonyolult görbék létrejöttét. A csúszka állításával az egyes ingák lengésidejét tudjuk állítani, illetve azok egymáshoz viszonyított arányát. Ennek köszönhető, hogy különböző ábrák jönnek létre attól függően, hogy hol van a csúszka.

Természetesen szívesen veszem, ha segítetek pontosítani, vagy ha rossz, helyretenni a magyarázatot.

Aki szeretne még kísérletezni a témában, javaslom ezt az ingát is, vagy ezt a bonyolultabb szerkezetet az Amateur Scientist 1965 májusi számából.


Közzétéve

itt:

, írta: