Instant jég gyereknapra

Jó sokáig ellenálltam ennek a kísérletnek, de most legyen nektek gyereknap!

Még mielőtt nekikezdünk a videózásnak, előre szólok, hogy ez nem egy gyorsan összedobható kísérlet, elég sokat kell vele ügyködni. Elsőre (első tízre) nem is biztos, hogy össze fog jönni, de hát ez a szép a tudományban. Tessék gyakorolni!

Néhány nappal ezelőtt Keo hívta fel a figyelmem egy iszonyatosan részletes instant jeges videóra. Ami ebben a videóban nincs benne a nátrium-acetátos kísérletről, az nincs is. Különböző gyártási körülmények (otthon, laborban), problémamegoldások, MINDEN:

Gondolom, leginkább a nátrium-acetát házi készítésére lesztek kíváncsiak, úgyhogy ez álljon itt szövegesen:

Egy liter ecetbe (5-8%-os) tegyetek 8-10 evőkanál szódabikarbónát. Ez egy ideig pezsegni fog, majd egy víztiszta folyadékot kaptok. (Ha nem, adjatok hozzá még egy kis ecetet). Innentől két lehetőség áll előttetek:

A lassabb megoldás, hogy vártok több napig, amíg a fölösleges víz (kb. a mennyiség 90 százaléka) elpárolog. A visszamaradó anyag nátrium-acetát lesz.

A gyorsabb megoldás, hogy miután lepezsgett az ecet-szódabikarbóna lötty, felteszitek a tűzhelyre (rozsdamentes acél fazékban vagy üveg főzőpohárban!) főni. Addig forraljátok, amíg meg nem jelenik egy vékony kéreg a folyadék felszínén. Ekkor azonnal leveszitek a tűzhelyről, kevés vizet adtok hozzá, hogy a kéreg (vízmentes nátrium-acetát) feloldódjon, és (tiszta edénybe töltve) hagyjátok lehűlni. Ebbe vagy egy darabka nátrium-acetát kristályt dobtok, vagy kevés szódabikarbónát, hogy meginduljon a gyors kristályosodás…már ha megindul.

No, jó szórakozást!
A Geek Pride Dayes képeket nem volt időm még összeválogatni, jövő héten meg nem leszek Szertárközelben. Ha visszajöttem, megkapjátok.


Közzétéve

itt:

, írta: