Lemaradtunk volna az év haláról?

Le.

Annyira el voltunk foglalva a szupersikeres év rovara kampányunkkal, hogy más jószágok „az év valamije” törekvéseiről teljesen lemaradtunk.

Basszus.

Pedig van élet a rovarokon túl! Ugyanis más állatcsoportokban is megküzdenek ezért a nívós címért. Úgyhogy lássuk, kikre kell odafigyelni 2016-ban!

Akikre már nem várunk

Itt van rögtön az év hala, ami idén a compó (Tinca tinca) lett. A Magyar Haltani Társaság honlapján kiírt szavazáson 6364-an vettek részt és az 58%-uk tette le a voksát a faj mellett (a márna és a selymes durbincs csúfosan elbuktak). A compót cigányhalnak és haldoktornak is nevezik, mert a hiedelmek szerint nyálkája gyógyító hatású: más sebesült halak dörgölőznek hozzá, ha gyógyulni kívánnak. Húsa állítólag finom bár kissé szálkás, halgazdálkodási szempontból még kiaknázatlan.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Ez a compó azért ilyen bánatos, mert még nem tudja, hogy ő lett az év hala (Forrás: akvaristalexikon.hu)

Aztán itt van az év madara, ami nem más, mint a haris (Crex crex). A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szavazásán kicsit kevesebben, 4066-an vettek részt és a rendkívül szoros csatában végül a fürj (31%) és az ugartyúk (32%) is meghajlott a haris 37%-os, elsöprő győzelme felett. A szakemberek meglepetten fogadták a hírt, hiszen ez a legkevésbé ismert és látható faj a három közül. Jellegzetessége egyébként a recsegő hangja, amit főleg éjszaka hallat. Az MME szakmai csapata egyéb programok mellett éjszakai hariskereső túrákat is szervez majd tavasszal.

crex_crex_petr_saj_birdphoto-cz

Ez a haris pedig most tudta meg, hogy ő lett az év madara (Forrás: bik-f.de)

Akikre még várunk

Tavaly az év emlőse az ürge (Spermophillus citelus) lett, amit januárban hirdettek ki a Vadonleső Program keretében, mindezt a szavazás lehetősége nélkül. Egyelőre nem érkezett bejelentés az idei nyertest illetően, türelmetlenül várakozunk…

Az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi szakosztálya sem jelentette be az idei év kétéltűjét (itt sem volt szavazás), 2015-ben a dunai tarajosgőte (Triturus dobrogicus) vitte a prímet.

Ezek után én személy szerint petíciót indítok az év fecskendőférge vagy az év mohaállatkája cím kiosztásáért is.


Közzétéve

itt:

, írta: