Milyen az átlag szertáros?

Néhány hete egy kérdőívet tettem közzé, amelyből kiderült, milyen is a tipikus szertáros: 21 éves fiú, enyhén kockoid, de azért a nyelvórákat szereti. Lássuk a részleteket enyhén hávégés szájízzel!

A kérdőívet nagyjából 1400-an töltötték ki. A válaszadók átlagéletkora kevéssel 21 év fölött van: a legfiatalabb 4 (vélhetően a szüleik töltötték ki a kérdőívet), a legidősebb pedig 68 éves (a poénos 500 és 99 éveseket kiszűrtük). A koreloszlás nem egyenletes: többen vannak az átlagéletkornál zsengébbek – toronymagasan vezet a középiskolás korosztály (1. ábra).

1. ábra: A Szertár látogatók kor szerinti megoszlása.

A nemek szerinti megoszlás még ennél is aszimetrikusabb képet mutat: ha reprezentatívnak vehetjük a felmérést, akkor a szertárosoknak mindössze 8,8 %-a tartozik a szebbik nemhez (hogy tudományos igényeknek megfelelően picit objektívebb formába öntsük: azok, akik két X ivari kromoszómával rendelkeznek – 2. ábra). Nagyjából harmincéves kor fölött viszont ők veszik át a vezetést a férfiak fölött, ezzel magyarázható, hogy az átlag szertárosnő több mint 23 éves és 7 hónapos, míg a szertáros srácok átlagosan alig négy hónapja fújtak el 21 gyertyát (nem jelölt adat).

2. ábra: A Szertár látogatók nemek szerinti megoszlása.

A kérdőív arra is rávilágított, hogy a válaszadók legnagyobb arányban (43%) csak véletlenül, böngészés közben nyitottak be a virtuális Szertárba. A Youtube-ra és az Indavideóra feltöltött Szertár webizódok hatékonyan csábították az oldalra a látogatókat (27%), de sokat nyomtak a latba az ismerősök ajánlásai is (16%) (3. ábra). E tekintetben ezen a két területen mutatkozott a legnagyobb eltérés a két nem között: úgy látszik, amíg a fiúk inkább a videómegosztókon szerzett saját tapasztalataikra, addig a lányok az ismerőseikre hallgattak inkább, amikor szertárazásra adták a fejüket. (A megkérdezett fiúk 28%-a videómegosztókon találkozott először a Szertárral, és csak 15%-uk kattintott valamelyik ismerősük javaslatára. Lányoknál ez az arány 13, illetve 24%  – lásd 4. ábra).

3. ábra: Honnan hallott a Szertárról? – az összes megkérdezettre vetítve.

4. ábra: Honnan hallott a Szertárról? – nemek szerinti lebontásban


Bár a tantárgyak értékelésénél nemek szerinti lebontást nem végeztünk, elmondható, hogy – talán nem meglepő módon – a Szertárosoknak a reál tárgyak fekszenek jobban, azok közül is a fizika. Tehát ha úgy vesszük, a Szertárosok enyhén kockák, vagy legalábbis kockoidnak mondhatók. A fizika sem érte el ugyanis átlagban a négyes osztályzatot (3,8 körül).* Legutolsó helyen a magyar nyelv és irodalom végzett, alig alulmúlva a történelemre adott értékelést (ezek átlaga felülről súrolta a közepest). Érdekes módon azonban az idegen nyelvórákat szinte csak egy tengerimalac-leheletnyivel értékelték szerényebben, mint a reál tárgyakat.

A lehetőségeimhez mérten 5 kitűzőt sorsoltam ki abszolút random módszerrel (elindultam lefelé az emailcímeken az excelben, majd egyszercsak öt különböző helyen felemeltem az ujjam a lefelé nyílról). Adatvédelmi okokból az emailcímeket nem írom ki ide, viszont rövidesen értesítem őket, és megbeszéljük a postázási/átvételi részleteket.

Köszönöm szépen Kása Richárdnak (Miskolci Egyetem GTK) a kérdőív értékelésében nyújtott segítségét. Nektek pedig azt, hogy kitöltöttétek.

*Az viszont lehetséges, hogy valami szertáros módszerrel rendezzük meg a magunk kis „Kocka büszkeség napját” május 25-én…ráadásul ugyanezen a napon van a Törülköző nap is, aminek a méltó megünneplését már tavaly is terveztem (volna). Kezdhettek ti is ötletelni! Minimum 42 ötletet várok! =)


Közzétéve

itt:

, írta:

Cimkék: