Energiakövetek

Ők hárman az idei Energiakövetek!

A diverzitásra nem igazán lehet panasz: mérnök, földrajz-latin szakos tanár és orvostanhallgató is van az idei Energiakövetek között. 

Ez pedig egy elég izgalmas csapatot ígér, hiszen egész biztos, hogy mindenki más és más szemmel fogja tudni megragadni az energiahatékonyság kérdését. No de miről is van szó pontosan?

Akik követik a videóimat, láthatták, hogy pár hónapja közzétettem egy felhívást a MEKH Energiakövet programjára. Olyan egyetemisták jelentkezhettek, akik energiahatékonysággal kapcsolatos rendhagyó órákat tartanának általános vagy középiskolákban. A pályázóknak kellett csinálniuk egy rövid bemutatkozó videót, meg persze le kellett adniuk egy óravázlat-tervet. Ami nekem külön öröm volt, hogy egyrészt többen a videóm hatására jelentkeztek, másrészt pedig hogy az idén én is részt vettem a zsűrizésben illetve majd részt fogok venni a nyár során a felkészítésükben, hogy tényleg szuper jó órákat tarthassanak majd energiahatékonysághoz kapcsolódó kísérletekkel, játékokkal meg mindenfélével.

Ha valaki most repesve várja, hogy jöjjön a közhelyözön, hogy „milyen nehéz helyzetben volt a zsűri”, meg hogy „ennyi jó pályamű közül nehéz volt kiválasztani a legjobbakat”, csak részben fog örülni. Ugyan nem tudom, hogy a másik két tag (Czippán Katalin, a Világ Természetvédelmi Unió Oktatási és Kommunikációs Bizottsága  alelnöke, illetve Grabner Péter, a MEKH energetikáért felelős elnökhelyettese) hogy dolgozott, nálam mindenesetre nem jött be a lusta értékelő metodika, miszerint formai okokra vagy katasztrofális nonszenszségre hivatkozva a pályázók nagy részét kiszórom, és csak a legjobb néhánnyal foglalkozom majd alaposabban. Sajnos szerencsére mindenki anyagán át kellett rágnom magam, és érdemi pontszámokat osztogatnom rájuk.

A dobogó csúcsán viszont nem jött be a zsűri nehéz helyzetére építő papírforma. A rangsoraink ugyanis elég szépen illeszkedtek egymásra. ABC és nem pontszámok szerinti sorrendben (közel holtverseny volt egyébként is) Duba Gergely mérnökhallgató, Fehér Anna, földrajz-latin tanár szakos hallgató és Kovács Réka orvostanhallgató futottak be végül a lista első három helyére, így ők lettek a 2018-as Energiakövetek.

Energiakövetek
Az idei energiakövetek: Fehér Anna, Duba Gergely és Kovács Réka.

Vigyázat, újabb közhely következik: itt még nem ér véget a diadalmenet, sőt a munka java még csak ezután kezdődik. Nyáron erőműlátogatás, kommunikációs tréning és az óratervek átgyúrása és tesztelése következik. Aztán szeptembertől jön majd az éles bevetés…


Közzétéve

itt:

, írta: