Öt menő állat, akiknek 3D nyomtatott protézise van

A 3D állatprotézisek jók, mert lehetnek akár viszonylag olcsók is (nem számolva a tervezésbe fektetett munkaórák költségét), precízen igazíthatók nem csak az adott faj, de a pórul járt egyed igényeihez és adottságaihoz is, a tervek pedig többnyire letölthetők és módosíthatók, így egy-egy sikeres projekt akár a világ másik végén is segíthet a rászoruló jószágokon.

Most pedig lássunk öt példát, ahol napjaink egyik legígéretesebb technnlógiáját hívták segítségül egy-két bajba jutott állat kedvéért.

 

1. Derby, a kutya

3D-printed-derby-dog-prosthetic

A 3D nyomtatott végtagok valószínűleg a legnépszerűbbek az állatok körében. Derbynek születésétől kezdve mindkét mellső lába teljesen deformált volt, amivel képtelen volt járni, futni, de még egyenesen ülni is. Az elaltatásra ítélt ebet egy 3D nyomtatással foglalkozó gazdi fogadta örökbe. A számára készített művégtag folyamatos fejlődésen megy keresztül, hiszen a kutya növekedéséhez folyamatosan adaptálni kell a protézist. A videón a műláb egy korábbi változata látható, a továbbfejlesztett modell már közel normális magasságba emeli a kutya testét.

 

2. Grecia, a tukán

tbtbtb
Forrás és forrás

Állítólag gyerekek hagyták helyben ezt a pórul járt tukán legényt, aki a balesete óta costa ricai madármentőknél lábadozik. A segítői az Indiegogo oldalon gyűjtést indítottak a madár új csőrének finanszírozásához (10 000 dollár), ami két nap alatt össze is gyűlt. A tukánok nem csak táplálkozáshoz használják a csőrüket, de a párválasztásban is nagy szerepe van: a nőstény tukán a hím csőrének színe alapján választ párt magának. Egyébként úgy látszik, ez elég gyakori probléma Dél-Amerikában, hiszen nem Grecia az egyetlen, aki csőrvesztetté vállt. A fenti képen Tieta, egy nőstény madár is látható, aki büszkén pózol a már kész műcsőrével.

 

3. Buttercup, a kacsa

kacsa
Forrás

Buttercup kacsa bal lába a születésétől fogva fordítva állt, így nem tudott sétálni rendesen. Az amerikában élő kacsa gondozója viszont kitalálta, hogy segít neki. Amputálta a sérült végtagot, majd egy 3D nyomtatott, szilikon protézist készíttetett neki (a mintát Buttercup tesójának bal lába szolgáltatta). Az azóta minden bizonnyal szuper vidám madár hétköznapjait a Facebook oldalán is lehet követni!

 

4. Akut-3, a roboteknős

3dturtle1
Forrás

Egy motorcsónak propellere bánt el csúnyán ezzel a cserepesteknőssel, még 2014-ben. A neve annak a török mentőcsapatnak a nevéből származik (AKUT: Arama Kurtarma Derneği), akik kihalászták a tengerből. Mivel más megoldás nem volt a megmentésére, kitalálták, hogy 3D nyomtatással pótolják az állkapcsának roncsolódott részeit. A protézis orvosi titániumból készült és egy 2,5 órás műtét után került a helyére. Egyébként nem ő az egyetlen teknősféle, akinek valamilyen protézise van. Itt van még Stumpy, Augie és Cleopatra is.

 

5. Holly, a ló

holly-horse-3D-printed-implant
Forrás

Az ausztrál Holly a patákat megtámadó laminitis nevű betegségben szenved (gyulladás a pata és a csont között), ami sántaságot és komoly fájdalmakat okoz a patás állatok körében. A ló orvosa egy régebbi projektet vett alapul, ahol versenylovaknak készítettek 3D nyomtatással patkókat a jobb teljesítmény eléréséért. A panaszai enyhítésére egyedi, titánium patkót használtak, ami jobban eloszlatja a rá nehezedő súlyt, elősegítve a gyorsabb gyógyulást.

 


Közzétéve

itt:

, írta: