Rakéta a Margitszigeten

 Kedden a kora reggeli órákban rakéta hasított a Margitsziget fölötti légtérbe. Igaz, nem túl magasan.

Két napirendi pontunk van. Az egyik az esedékes Szertár-adás, amin 1’30" alatt át is eshetünk.

 

A másik már kicsit bonyolultabb. Meg kéne beszélnünk a blogtalálkozót. 

Az első Szertár találkozó története

A Szertár több mint egy éves fennállása alatt a kommentekben többször felmerült már az igény egy blogtalálkozóra. Ám legyen! Véssétek be a naptárba: 2009. július 26. délután 4-5-6-7 óra.

A Szertár látogatók körében végzett abszolút hiteles, és reprezentatív felmérés mostani állása szerint a válaszadók közel egyharmada (30,6%) nem akar őszinte sajnálatára nem tud eljönni a blogtalálkozóra. Ez van. Majd a távolból gondolunk rájuk. 

Az ellenpólust az a 28,1 százaléknyi válaszadó jelenti, aki feltétel nélkül, valószínűleg, akár tengerimalaca kockáztatása árán is hajlandó időt szakítani az összejöveteljre. Rájuk majd ott a helyszínen gondolunk.

A legnagyobb válaszadói csoportnak azonban nagyok az igényeik: 41,3% ugyanis még valószínűleg a háza ajtaján sem lép ki, ha nincs közös kísérletezés. Rájuk szintén a helyszínen gondolunk, ugyanis lesz közös kísérletezés!

Ezek voltak a tények. Amiket viszont innentől írok, vita tárgyát képezik. Ímhol meg is nyitom ezennel a vitafórumot alant.

Lehetséges helyszínek

Margitsziget 

Előnyök: könnyen megközelíthető, nyugis, és mivel lehetnek odabóklászó emberek, tökéletesen összecseng a Szertár alapfilozófiájával (ti. terjeszteni a természettudományok jófej oldalát minél szélesebb körben). Ja, és van közel sörözési lehetőség.

Hátrányok: egy csomó kísérlet kiesik, ugyanis jó lenne, ha a nyugalomra vágyó napozók nem kapnának szívrohamot egy folyékony nitrogénes palack robbantásától, a Nagyrét pázsitja nem égne hamuvá egy parázson járástól, és az endemikus rágcsálókból sem válna új WWF címerállat. Ja, és esetleg bőrig ázunk, ha esik (de nem fog).

Más helyszín (ennél konkrétabb ötletem nincs)

Előnyök: ami a Margitszigetnél hátrány.

Hátrány: ami a Margitszigetnél előny.

I have a dream

Az az elképzelésem, hogy egy olyan Szertár találkozónak van értelme, ahol kicsik és nagyok együtt nyomhatják a kísérleteket. Ha valakinek van kedvenc kísérlete, bemutatható természettudományos jelensége, saját barkácsolt kütyüje, préselt tengerimalaca, az hozza el, hogy mindenki láthassa. Még az is, aki csak véletlenül téved oda kíváncsiságból (lásd fentebb).

Viszont hogy összehangoljuk, hogy ki mit szeretne látni, hozni, azt vitassuk meg. 

Tehát alapból bedob mindenki a táskájába két szendvicset meg egy üdítőt a napszemüveg és a törülköző mellé. Ezen felül pedig egy adott kísérlet hozzávalóit. Például biztos lesz nálam pár üveg kólalájt meg néhány adag mentosz. Esetleg Nyári Mikulás beszáll egy kis folyékony nitrogénnel, hogy ehessünk fagyit…

Javasolt hoznivalók

– pl. építsetek az enyémnél jobb vizes rakétát (nem lesz nehéz). a "platform" adott (pumpa és parafadugó lesz nálam, de ha nem kompatibilis a rendszer, hozzatok!). ezt főleg a kisebbek tuti élvezni fogják.

– ha valakinek van kedve, nekiállhat fekete kartont vágni (mondjuk kreatívan lepke formára), hogy aztán körömlakkal meg vízzel emlékként hazavihessen mindenki (akinek jut) egy-egy szivárványt

– egy kiló krumpli, néhány PVC cső darab és fakanál, és lehet krumplipuska csatát játszani (jobb, mint a paintball) =) Akár szervezhetünk is most csapatokat.

– a termitreakciót még átgonolom, mennyire jó ötlet. elvileg már elkezdtem egyezteteni betonozott placc használatáról, de még nem jutottam sokra. 

– […]

Nosza! Hozzá lehet szólni!

Jövő hétig ügyködjük ki, aztán meghirdetem a fullprofi hivatalos verziót.

 


Közzétéve

itt:

, írta: