Weapons of Math Destruction

Weapons of Math Destruction, avagy a big data dönti be a demokráciát?

Hogyan járulhat hozzá a big data a társadalmi egyenlőtlenségekhez és a demokrácia válságához? A Weapons of Math Destruction könyvről beszélgetünk.

Ajánló

01:23 A Madártani Egyesület és a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület hüllőhatározó alkalmazást értékeltük. Letölthető Androidra és iPhone-ra is.

Weapons of Math Destruction – 1. rész

04:28 Szalai Feri fizikus a vendégünk. Ismét. És most is jó témákat hozott. Az első a Weapons of Math Destruction című könyv. Arról beszélgetünk, hogy hogy járulhat hozzá a big data a társadalmi egyenlőtlenséghez.

06:55 Egy rossz modell három karaktere. Modellezési hibák és a 2008-as válság.

11:35 A rangsorok problémája. Transzparencia és torzító hatások.

13:54 Hogy lesz rasszista egy algoritmus? Mire érzékeny a színes film?

17:18 A The Big Short című film kapcsolódásai. Hogy lehet pénzt csinálni a piacon?

18:57 Mi lehet a megoldás? Az open source új generációja?

A műsor támogatói

21:18  Szertár Podcast adásait közösségi finanszírozásból készítjük. A működési költségeket a patreon.com/szertar oldalon tett felajánlásokból fedezzük. Ha tehetitek, csatlakozzatok ti is azokhoz az előfizetőkhöz, akik havonta legalább egy hamburger árával hozzájárulnak ahhoz, hogy hétről-hétre új adással jelentkezhessünk. Köszönjük.

Weapons of Math Destruction – 2. rész

21:52 Gondolatkísérlet: hogyan mehet félre egy munkatárskiválasztó algoritmus?

24:25 Üzleti érdekek és a civil kontroll szerepe. Van jele az önszabályozásnak? A facebook és a fake news elleni küzdelem. A marketing és a politikai kommunikáció közti kapcsolat.

28:54 Mennyire reális felvetés a könyv alapkoncepciója? Milyen súllyal vesz részt a big data a társadalmi folyamatokban?

Budapest AI

32:45 Mi a Budapest AI? Alkalmazott mesterséges intelligencia közösség épül világszerte. Ez a City AI. De mit keres ez Budapesten?

37:36 A Budapest New Tech Meetup.

Hírkvíz

42:10 Első kérdés: Miről nevezi el Elon Musk a Falcon 9 drónhajóit?

46:28 Második kérdés: Miért foglalkoznak komoly kutatók a cipőfűző kikötődésével?

52:37 Harmadik kérdés: Miről kapta a nevét egy újonnan leírt rákfaj? A hivatkozott Radiolab adást itt találjátok: http://www.radiolab.org/story/bigger-bacon/

58:47 Negyedik kérdés: Milyen alternatív tudományos tényeket sorakoztat fel a globális felmelegedés okaként egy republikánus szenátor? Aporopó, lesz March for Science Budapesten is!

Felhasznált zenék:

Morgan TJ – Café Connection
Podington Bear – Graduation


Közzétéve

itt:

, írta: