Nem tripofóboknak szól a The Chemical Brothers új klippje

Az anatómia, a 3D grafika, az animáció és a táncművészet nagyszerű szintézisét figyelhetjük meg a The Chemical Brothers új videóklipjében. De valami mégsincs rendben vele.

Én is megnéztem és elfogott egy furcsa érzés – amellett persze, hogy jó a zene meg a klipp sem különben. Kicsit kellemetlen, már majdnem zavaróan az, de nem voltam biztos benne, mi okozza. Aztán kicsit utánanéztem és rájöttem!

Felébredt a bennem eddig szunnyadó tripofóbiám!*

*tripofóbia = a lyukaktól való félelem.

De nem akármilyen lyukaktól! Főleg az apró, pici, sűrűn elhelyezkedő lyukaktól. Most mutatok pár példát, amik kiválthatnak ilyen reakciót, tessék:

jgjgjgjgjg

Na?

woodpecker-e1438701425917

Valami?

Bee-Butts

Semmi?

trypophobia-lotus-1

Ha semmi, akkor nem vagy tripofóbiás. Ha valami, illetve tényleg beparázotál megijedtél valamelyiktől, akkor tripofóbiás vagy.

Üdv a klubban!

Csak erős idegzetűeknek. Tényleg erőseknek!

De hogy én a trypophobia szót többet nem írom be a Google képkeresőjébe, az fix! Vigyázat, tényleg borzalmas képek, még akkor is, ha tudjuk, hogy nagy részük csak photoshop. Egyszerűen nem mertem publikusan posztolni őket.

Na de mi lehet a lyukpara kiváltója?

Azt a tripofóbológusok, Cole és Wilkins kutatók is elismerik a Psychological Science-ben megjelent cikkükben, hogy a téma finoman szólva sincs a tudományos érdeklődés homlokterében, de így legalább nem kellett kacifántos címet adni a dolgozatnak. Fear of Holes (nagyon szabad fordításban: Lyukpara). Ritka az ilyen rövid és velős cím a tudományos publikációkban.

A kutatásaik alapján rávilágítanak, hogy itt nem valami tanult vagy kulturális dologról lehet szó (mint például hogy a britek undorodnak a Túró Ruditól), hanem egy sokkal ősibb ösztönös folyamat húzódhat meg a háttérben. A tripofób reakciót kiváltó képeket spektrális elemzésnek vetették alá, ami alapján sok hasonlóságot véltek felfedezni egyéb veszélyforrások (mondjuk veszedelmes élőlények) képeivel. Ezeket a képi információkat az agy elég gyorsan feldolgozza, és villmágyorsan félelemmel és undorral vegyes összerázkódásra készteti hitvány kis testünket, még mielőt esélyünk lenne átgondolni, hogy ez csak photoshop, no para!

Elszánt kutatóink itt azonban még nem dőltek hátra. Néhány hónapja egy módszertani cikket is megjelentettek a Quarterly Journal of Experimental Psychology folyóiratban, amelyben különböző értékelési metódusokat villantottak fel a tripofóbia hatékonyabb megismerése érdekében.

Úgy érzem, ígéretes fejlődési út előtt áll még a tripofóbiológia.


Közzétéve

itt:

, írta: