Toleráns bacik, pánspermia és a világító mosómedve

A cím kissé hatásvadász, de hát mit csináljunk, ha Kary Mullis maga állította, hogy összefutott egy világító, zöld mosómedvével? És becsszó nem LSD-zett akkor épp.


00’00” – In medias res teszteltem Hapci fájdalomtűrését. (Szerintem alacsony. Szerinte magas, merthogy tele van tetoválással. Erről pedig korábban már beszéltünk az atavisztikus bélyegek kapcsán a Bennünk lévő állat felfedezése című adásunkban. Többet nem spoilerezünk.)

00’54” – Hapci csúnyán beelőzött egy űberbrutál fájdalmas szóviccel. Kénytelen leszek összeszedni magam.

02’40” – Mi a tűrőképesség ökológiai értelemben? (A tolarenc…tolear… tolerancia jó nyelvtörőnek bizonyult többször is.)

03’40” – A túl rossz és a túl jó között azért ott az optimum. Még akkor is, ha a „túl jó” az nyilván nem túl jó. Szóval értitek.

03’58” – A matek persze itt is befigyel. Na melyik az x tengely? Baki, amit nem vágtunk ki.

04’12” – Milyen a tűrőképességed, te élőlény? Szűk vagy tág?

05’28” – Ebben jó és ebben rossz barátunk, a szúnyog.

06’17” – Hapci kedvenc sorija a Planet Earth. Miket meg nem tudunk? A -60 fokban toporgó pingvinektől például oda meg vissza volt.

07’38” – Mit nekünk az optimum? Ide nekünk az extremofileket!

08’04”Vizsgáztatjuk egymást játszunk ismét, viszont ezúttal nincs Smarties (sajnos március 15-én vettük fel az adást és zárva voltak a boltok).

08’14” – Tűrő vagy kedvelő? Mi dilemmáztunk egy sort, de valaki tegyen már rendet a fejünkben! Köszönjük.

11’39” – A cuki kis medveállatka és az ő bámulatos tűrőképessége.

13’18” – Nem tudtam, mi a kirofil. Upsz. De Hapci helyretett. Huh!

13’42” – Ismerkedjünk meg a Deinococcus radiodurans-szal, a szuperbacival, amit még az ionizáló sugárzás sem rendíthet meg. (Legalábbis az nem rendíti meg.)

14’42” – Az extrémzabáló lisztkukacok, gombák és bacik.

17’09” – Bacik, amik bírják a sok gét. Meg egy kis visszarévedés a laboridőkbe: képzeljük magunkat egy szuszpenzióba úszó baktérium helyébe! Na milyen?

18’35” – A pánspermia lényege. Asztrobiológiától a kis hercegen át a Matt Damon zuzmójáig.

20’41” – Fertőtlenítik az űrállomásra kerülő eszközöket? Na és? Kiderül, mi minden tapad a Nemzetközi Űrállomáshoz!

23’00” – Miért jó, hogy vizsgáljuk az extremofileket?

24’11” – Nézzük a molekuláris biológia legnagyobb aha-élményének a példáját! Egy kis polimeráz-láncreakció (PCR) történelem.

27’10” – Anekdoták egy fickóról, aki feltalálta a PCR-t, kapott egy Nobel-díjat, nem veti meg az LSD-t, és volt élménye világító, zöld mosómedvékkel.

30’00” – Törekedjünk a homeosztázisra, gyerekek! És ne szórjunk ki pénzt lúgosító cuccokra. Még akkor se, ha nem tudjátok fejből, mennyi a vér pH-ja. (Inkább kérdezzétek meg Hapcit, mert ő nagyon tudja.)

31’39” – A stresszkutatás és a magyar vonatkozások (magyar vonatkozás mindig kell!) – pl. Selye János, aki az elhangzottakkal ellentétben nem biokémikus volt.

33’41” – Kifelé a komfortzónából! És vegyetek részt a játékban: mi legyen az a kulcsszó, amit feldolgozzunk a következő adásban. Smartiesért.

 

 

 

 

 

 


Közzétéve

itt:

, írta: