Az öt kedvenc Szertár projektünk 2015-ben

Egy kis év végi át- és előretekintés megpodcastesítve. A két műsorvezető Hapci és RbLc.

Hallgassátok alant és legyen boldog új évetek!

 

 

A mai adásban szó volt az év tudományos áttöréseiről. Ezek közt volt a Homo naledi is, amiről korábban már osztottunk meg infografikát a facebook oldalunkon.

11999794_10153547432600280_8659092690009446355_o

 

De nem kerülhettük meg a Szertár 5 kedvenc idei projektjét sem. Íme:

1. SoftSkillers

Az előadói műhelyünk koncepciójára rezonálva a Microsoft Office 365 Pro Plus diákkampányával közösen toltunk mini kommunikációs tréningeket olyan egyetemistáknak, akik amellett, hogy tök jók a saját szakterületükön, szerettek volna rágyúrni az el(ő)adásukra is. Bónuszként született még hozzá jó néhány – agyzsibbasztó szóviccekkel terhelt – webizód is a szakdolgozatírásról. Rövidesen újra aktuális lesz.

2. PET Kupa

A PET Kupa a Szertárosok szerint az egyik legjobb haza környezetvédelmi kezdeményezés. (Még úgy is, hogy elfogultak vagyunk). A Filmdzsungelt is jegyző csapat hívta életre, és a lényege, hogy a Kupán veresengő együttműködő csapatok egy-két nap alatt PET palackokból és egyéb hulladékokból összetákolnak egy-egy hajót, majd kb. 100 folyamkilométert leevickélve annyi szemetet szednek össze a Tisza árterében, amennyit csak tudnak. A 2015-ös PET kupa PET mestere (házigazdája, hostja, gundeltakácsgábora) a szertár-alapító Zsiros László Róbert volt. Zsurkon a helyi gyerekeknek bónusz kísérletbemutatóval. A PET mentesítésben a Szertár állandó kabalaállata, a többnyire mudi Kumisz is részt vett (az alábbi filmecskén 1:40-től hulladékmentesít).

Sajnos van még palack bőven a vidéken, úgyhogy ha rajtunk múlik, 2016-ban is ott leszünk!

3. Ericsson Roboskicc Challenge

Megkérdőjelezhetetlenül a legnagyobb projekt, amiben részt vett a Szertár. A hipercuki, csetlő-botló, de mindenképp nyomot hagyó roboskiccekkel volt tele Kutatók Éjszakája környékén minden magára valamit is adó portál, rádió és híradó. Nem csoda, hiszen rengetegen vettetek részt a kihívásban – nem csak az Ericsson székházában szeptember 25-én, hanem előtte is Győrben, Szegeden, Debrecenben és Miskolcon a robotépítő workshopokon. Sikerült is együtt pár rekordot felállítanunk. Köszönjük.

Ha építenétek ti is egyet, itt egy kis howto videó:

4. Foucault-inga

A Messzehangzó Tehetségek Alapítvány akciójában öröm volt részt venni. Különösen, hogy testközelből találkozhattunk az első magyar Foucault-ingával (ami egyben a világon is az elsők között volt!). Egy budapesti bevásárlóközpontban lógott-lengett egy héten át és őrizgette bőszen a lengési síkját a 135 éves fémgolyó. Közben reggelente az iskolás csoportoknak tartottunk kapcsolódó kísérletbemutatókat és ujjongva figyeltük az inga nyomán leboruló fabábúkat. Ja igen, a Föld még mindig forog!

5. Az év rovara

Az igazat megvallva, a Magyar Rovartani Társaság által kiírt szavazásban tevőlegesen nem vettünk részt, de a mezei tücsök mellett állást foglaló, leplezetlenül részrehajló kampányfilmünk alaposan megfordította az elején borítékolható felállást. (Tanulság: ne borítékoljátok előre soha a szavazás eredményét. Kicsit azért most sajnáljuk a szarvasbogarat.)

A társaság titkárától nemrég kaptunk egy levelet. Íme:

A videótok nagyjából megduplázta a szavazók számát (és nem mellesleg teljesen felborította az addig eléggé kiszámítható erőviszonyokat). Amellett, hogy szakmailag is szinte mindig korrekt, iszonyú szórakoztató lett, gratulálok!

Köszönjük.

És persze köszönjük a Természetfilm.hunak, az élménybiológiás Joós Andinak és a Bohemian Betyarsnak is, hogy a jó ügy érdekében kamera elé álltak. De leginkább nektek, kedves entomofil szertárosok, hogy lelkesen szavaztatok.

Újévi fogadalom

Hogy nagyratörőek, ugyanakkor mégis reálisak maradjunk, célul tűztük ki, hogy 2016-ban – veletek együtt – megkerüljük a Napot. Legalább egyszer.


Közzétéve

itt:

, írta: