A csótánytej lehet a jövő szuperélelmiszere

Egy pár, valószínűleg laktóz intoleráns-paleo kutató fogta magát és megfejt egy pár csótányt.

Persze nem a szó szoros értelmében, de majdnem. Egy indiai kutatóintézetben olyan kristályszerkezetű fehérjét sikerült létrehozni, mint ami a csótány bélrendszerében is megtalálható.

Nem minden csótányfaj képes rá, hogy ilyesmi undorító dolgot hozzon létre, de a különböző kutatásokhoz használt és közkedvelt faj, a Diploptera punctata mondjuk pont de. Amellett, hogy elevenszülő, a kicsinyeit ezzel a tejszerű fehérjével táplálja.

jt5013fig1
Polarizált mikroszkóppal készült felvétel a fehérjekristályokról a csótány középbelében (forrás)

Úgy kell elképzelni, mint a hétköznapi tejet, csakhogy egy ilyen kis kristálynak háromszor annyi az energiatartalma, mint ugyannyi mennyiségű bölénytejnek mondjuk (azért bölénytej, mert ennek alapból magasabb a kalóriatartalma, mint a sima tehéntejnek). Ez egyáltalán nem utolsó szempont, ha a Föld rohamosan növekvő népességét vesszük, vagyis inkább az ezzel járó rohamosan növekvő éhes szájak mennyiségét.

És ez itt a lényeg!

Azt könnyen beláthatjuk, hogy csótányt fejni igen nehéz feladat. Pláne, hogy nincs külön tőgye, hanem le kéne nyúlni a száján keresztül a középbeléig és onnan előhalászni valahogy a tápláló nedűt. Épp ezért a kutatók inkább azokat a géneket keresték meg, amik ezt a fehérjekristály komplexet kódolják, ami alapján aztán mesterségesen is létre lehet hozni ezeket.

Ráadásul tudnak még egy dolgot:

A kristályok szinte teljes élelmiszernek tekinthetők: van benne fehérje, zsír és cukrok is. Az összes fontos aminosav kódolva van a fehérjekomplex szekvenciájában!

nyilatkozta vidáman az indiai Sanchari Banerjee, a cikk egyik szerzője.

Ráadásul, ahogy emésztődik a csótánytej és a benne lévő kristályszerkezet komplex, úgy egyre több fehérje és másféle anyag is jut ki belőle, szóval egyfajta időzítő mechanizmust is tartalmaz, a lebontás függvényében.

Persze itt a fejlett nyugati társadalomban vajmi kevés szükségünk van a csótánytejre. Olyan területeken viszont, ahol nagyobb a szegénység és esetleg éhezés is felüti a fejét, nagy szükség lehet rá, hiszen gyorsan és könnyen lehet vele pótolni a szükséges energiamennyiséget.

(Én azért kérnék egy bögrével. Valami pókféléből kinyert kakaóval biztos világbajnok frissítő.)


Közzétéve

itt:

, írta: