A modern fizika egyik legnagyobb rejtélye oldódhat meg!

A fizikus társadalom kedélyeit borzolja a hír, ami szerint kutatóknak végre sikerült gravitációs hullámokat detektálniuk!

Először azóta, hogy Einstein megjósolta a létezésüket 1916-ban.

Az egész őrület egy Twitter bejegyzéssel indult, amit Lawrence Krauss elméleti fizikus tett közzé januárban. E szerint a Louisiana államban lévő Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO)-ban regisztráltak gravitációs hullámokat. Vagy legalábbis erős a gyanú, hogy azok voltak.

Ezek a hullámok akkor keletkeznek, amikor két nagyon nagy objektum összeütközik az űrben, mondjuk két fekete lyuk, vagy egy neutron csillag és egy fekete lyuk, vagy két neutron csillag. Aztán a hullámok térben és időben haladnak az űrben, arra várva, hogy végre észrevegyék őket. Ez az elmúlt évtizedekben nem sikerült, mivel nagyon kicsi a térben keletkezett fodrozódás.

Nagyságrendileg ez olyan kicsi változás mefigyelését jelenti, mintha egy 1000000000000000000000 méter hosszú rúd 5 millimétert rövidülne.

A felfedezés olyan mértékű lehet, hogy egy kiszivárgott levelezésben már egyenesen Nobel-díjat jósolnak neki.

runmrenrme5hmfmshgmi05utd49qrwtzwvjdkur0bh7ax6jjydh5iz6vfz8urggq
Február 11-én kiderül az igazság? (forrás)

Ugyanakkor a LIGO vezető kutatója, Joe Giaime lehűti a kedélyeket. Az ArsTechnika UK-nek ezt nyilatkozta:

Még elemezzük az adatokat. Ha találunk valami érdekest, megírjuk egy cikkben. Aztán ezt a cikket elküldjük a szaklapoknak. Ha elfogadják és publikálják, akkor beszélhetünk róla. Az előtt viszont semmit nem szednek ki belőlem.

Tipikus és nem kevésbé gyanús. De holnap minden kiderül.

 


Közzétéve

itt:

, írta: