A napóraevolúció csúcsa

Kicsit megijedtem, hogy mindjárt vége 2015-nek, és az emberiség idén sem ért el mérnöki áttörést a napóratechnológiában. De szerencsére néhánytucat órával az év vége előtt a facebook elém dobott egy bejegyzést, amire nem tudtam nem rákattintani és rákattanni.

Mojoptix XXI. századi gnomónja zseniális, ugyanis ez alapján még azok is le tudják olvasni az időt, akiknek már az gondot okozna, hogy ha a kis mutató a hanyason van, és a nagymutató merre, akkor mennyi is az idő. Sima pálcika-pálcika-kisszék-hóember formátumban vetődik a fény a napóra rúdja által vetett árnyék-háttérre a parányi, megfelelő szögben állított lyukakon keresztül.

sundial

Mondtam már, hogy zseniális?

Azért meg külön jár kisötös, hogy nem csak az Etsyn árulja a mester a kézzelfogható remekművét, de a fájlokat ingyenesen a Thingiversen is megosztotta, hogy bárki (aki rendelkezik 3D nyomtatóval) otthon is PLA-ba önthesse a digitális napórát.

Az alábbi videóban ki is fejti a működési elvet részletesen. (Bónusz francia-angol lejterjakab a videóban az északi sarkköri pingvin – valójában alka.)

 

Mekkora mákunk van, hogy épp süt a nap!


Közzétéve

itt:

, írta: