Használd az agy(ad)at!

Nemrég azt kérdeztem facebookon, mivel végezzem a következő kísérletet: szódabikarbónával vagy aggyal? A válaszadók nagy része az utóbbira szavazott.

Nem az első eset, hogy a kataláz szóba jön a Szertáron. Hiszen, ha nem is vízből, hanem hidrogén-peroxidból, ez tuti kiszedi a zoxigént. Persze az élőlények nem azért termelik, hogy buborékozzanak egy jót. Ez az enzim segít megvédeni a sejtjeiket a felszabaduló hidrogén-peroxidtól (most tekintsünk el attól, hogy más enzimek is szerepet játsz(h)a(t)nak a folyamatban (például a fölöttébb vicces nevű peroxiredoxin).

Bizony, H2O2-t nem csak a gyógyszertárban lehet kapni, mi magunk is termeljük teljesen normális életvitel mellett is. Mivel azonban a hidrogén-peroxid egy igen roncsoló anyag, igyekszünk – mi élőlények – minél hamarabb semlegesíteni: vizet és ártalmatlan oxigént csinálunk belőle. (Igen, vannak „ártalmas” oxigénformák is.)

A kataláz enzim villámgyorsan képes nagyon sok hidrogén-peroxid molekulát hatástalanítani. Éppen ezért nagyon könnyű a jelenlétét kimutatni: hozzálöttyintünk a vizsgálni kívánt cucchoz egy kis hidrogén-peroxidot, és ha buborékol, akkor van benne kataláz. Ez annyira egyszerű, hogy még labort sem kell belőle berendeznünk, csak elslattyogni a gyógyszertárba, kérni Hyperol tablettát, és csinálni belőle egy kb. 3%-os oldatot (vagy eleve oldatot venni).

Na de mi legyen az a cucc, amit úgy vizsgálhatunk, hogy a sikerélmény garantált?

Ha már törtétek össze magatokat úgy emberesen, a sebészeten a morcos, túlterhelt doki kedves, mosolygós doktor bácsi  biztos figyelmeztetett már titeket arra, hogy „ez  most kicsit meleg lesz és kellemetlenül bizsergető”, mielőtt a sebre locsolt néhány milliliter átlátszó folyadékot (igen, hidrogén-peroxidot), majd az OEP felé lejelentette, hogy három litert használt el belőle. Ilyen helyzetben bizony, akár a saját bőrötökön bőrötöket sértve is megtapasztalhattátok, hogy a véretek buborékozni kezdett.

Öröm az ürömben, hogy legalább a véretek tudja a dolgát! Persze lehet más szövetekkel is próbálkozni. De ha lehet, ne a sajátotokkal. Ja, még valami: állatokat nem etikus pusztán egy kataláz-teszt futtatása céljából megsebesíteni vagy leölni. (Embertársainknál az erkölcsi vonatkozáson túl büntetőjogi kérdések is felmerülhetnek.)

No hát akkor lássuk az agyvelő tündérjátékait:

 

 

Házi feladat: tesztelni élesztőt, zőccségeket (NEM MEGENNI SEMMIT A KÍSÉRLETI ANYAGOK KÖZÜL!)

PS.: Hogy miért nem jutott eszembe a videó készítésekor az a poén, hogy ez tulajdonképpen az agy oxigénellátása? Legközelebb valami brutál szóviccel kell készülnöm kárpótlásként…

 

 


Közzétéve

itt:

, írta: