Aki vért ad, többet fog szexelni

Vagy legalábbis az önzetlen viselkedés mindenképp vonzóvá tesz a másik nem szemében.

Ha szeretnél kapni valamit, előbb adnod kell valamit. Ez is lehetne annak a kutatásnak a mottója, ami az önzetlen viselkedés és a több szex között állít fel pozitív korrelációt.

A British Journal of Psychology-ban nemrég megjelent cikk azt mondja, hogy azok az emberek – nemtől függetlenül -, akik többet segítenek másokon, kívánatosabbak a másik nem számára, több partnerük lehet életük során és gyakrabban szexelnek.

Ez az első kutatás, ami bizonyítja, hogy az altruista viselkedés párzási sikerhez vezet a nyugati társadalomban, azaz az altruistáknak több partnerük van, mint a nem altruistáknak.

– nyilatkozta büszkén Pet Barclay, a University of Guelph professzora és a cikk egyik szerzője.

Na de mi az az altruizmus?

Lényegében az önzetlenség szinonimája, főleg a populáció/szociobiológiában használt fogalom. Olyan kapcsolatot jelent, általában közeli rokon egyedek között, amikor az egyik a másikat segíti – akár akkor is, ha az a segítőnek éppen rossz, vagy legalábbis nem túl jó.

Az ember esetében részben azért alakulhatott ki és maradhatott fent ez a viselkedés, mert jelezhet más kvalitásokat is. Mondjuk, egy gyerek a játszótéren elejti a jégkrémét, én pedig odaadom neki a sajátom úgy, hogy a bébiszitter is jól lássa. (Bár már 3 órája vártam rá, hogy végre elnyalhassam, meg 40 fok van, de sebaj.) Ez például jelezheti, hogy egyébként a gyereknevelésben is majdnem olyan jó vagyok, mint a fagyi odaadásban, tehát érdemes velem kikezdeni.

Rhesus_Macaque_Monkeys_Scratching_Backs_600
forrás

A két részből álló kutatásban összesen 800 embert kérdeztek meg a másokkal való közvetlen kapcsolataikról és arról, hogy mennyire segítőkészek úgy en bloc. Például szoktak-e vért adni, jótékonykodnak-e, vagy segítenek-e valakinek átkelni az úton (persze valaki olyannak, akinek szüksége is van rá, nem csak úgy random, mert az valami mentális problémára utalhat).

Bár az eredmény az lett, hogy az önzetlenül viselkedők sikeresebbek a szexuális élet területein, de a férfiak esetében az altruizmus egy kicsit mégis vonzóbb tulajdonság. Visszavezethető ez a dolog az ősi időkre, amikor a vadászó férfiak megosztották az elejtett vad húsát a társaikkal, ugyanis így ők nagyobb reprodukciós renoméval rendelkeztek, ergó nekik lettek gyerekeik – így örökítve tovább az adott altruista cselekedet génjét -, a többi önző ősembernek pedig nem.

Steven Arnocky, a kutatást vezető professzor szerint érdekes lenne megnézni azt is, hogy vajon más vonzó jegyeket, mint például az intelligenciát, a szépséget vagy az anyagi biztonságot hogyan cserélik le esetleg az önzetlenségre, mint vonzó jellemvonás.

Mindamellett ez az egész egy csomó kérdést felvet. Honnan tudjuk például, hogy nem hazudott valamelyik megkérdezett, csak azért, hogy önzetlennek tüntesse fel magát, hogy így aztán több partnerhez jusson? Tehát ha valaki a több szex reményében önzetlenkedik, akkor az tényleges önzetlenség? Vagy inkább egy csaló?

Mi a tanulság? Az, hogy bizonyos helyzetben többet érhet, egy véradó igazolvány, mint egy köteg tízezres.


Közzétéve

itt:

, írta: