Aljas poén

Nem saját videó, nem is vendégvideó, viszont mindenképpen egy nagyon jó fizikai csínytevés.

Azt hiszem, hogy még nem igazán volt olyan a Szertáron, hogy ne saját, vagy vendégvideót tegyek fel csak úgy szólóban. Mivel azonban az indexvideóval múlt héten közösen gyártott kísérlet még mindig nem készült el, és a tegnapi Atomoktól a csillagokig előadáson bemutatott kísérleteim sem kerültek még fel a netre, ezért hajlottam arra, hogy megosszam veletek ezt a huncut csínytevést, amely remélhetőleg bármely szertárosból előhozza majd a gyermekkori kócos kis rosszcsontot. (Nekem egyébként Trócsányi Peti hívta fel rá a figyelmem – ezúton is köszönet érte.)

Egy halom vicces videóban, átverésben van valami fizika. Ettől még nem fogom őket felpakolni sorban. Ebben azonban vannak olyan tanulságos mozzanatok, amelyekre érdemes kitérni.

A videón a klasszikus nemfolyikkiavízaszínültigtöltöttpohárbólhakártyalapotteszünkráésfejjellefeléfordítjuk kísérlet látható. És bár egy halom helyen úgy lehet találkozni a kísérlettel, hogy a pohárnak színültig kell lennie, valójában – ahogy a videón is látszik – ez nem feltétel.

És akkor egy kis csodák palotájás kulisszatitok*: előadásokon az alaptrükköt úgy mutatom be, hogy színültig van a pohár, és megkérdezem a közönséget, mi fog történni. Mindenki unottan legyint, hogy nyilván nem folyik ki a víz, ekkora hülyeséget hogy lehet kérdezni? Még azt is mondják, hogy a légnyomás ott tartja a lapot.

Aztán leöntök egy keveset a vízből, úgy rakom vissza a kártyalapot. Itt kezdem elveszteni a közönség nagy részét, hogy ilyen primkó trükkökért, amit egy óvodás is tud, minek kellett beülni előadásra, ahelyett, hogy odakint lövöldöznék egymást légágyúval, vagy farkasszemet néznének a polárszűrős papagájjal? Még jó, hogy most leesik a kártyalap, és kiloccsan a víz! Ezen a kiábrándult felismerésen még az sem segít, hogy hevenyészve a pohár alá húzok egy vödröt.

De aztán amikor elengedem a kártyalapot, és nem esik le, általában már trükköt sejtenek. Biztos be van ragasztózva, vagy mi.

Pedig nem. Továbbra is a légnyomás az, ami a segítségünkre van. De hogyan lehetséges ez, amikor a lapot kívülről csak a levegő nyomja, belülről viszont a víz és a bent rekedt levegő, aminek nyilván ugyanakkora a nyomása, mint a külső levegőnek.

Hát nyilván nem! És ez az, amire a kávés trükknél is oda kell figyelni. A titok nyitja, hogy valamennyi víznek (kávénak) mindenképpen ki kell folynia az edényből. Néhány cseppnek csak, de ez már elég ahhoz, hogy

  • a pohárban a levegő picit kitáguljon, lecsökkenjen a nyomása, és így már a pohárban lévő dolgok egyensúlyt tudjanak tartani a külső légnyomással.
  • meglátsszon a kávéfolt a bögre környékén, amikor fejjel lefelé fordítjuk.

Tehát csináljátok meg a trükköt nyugodtan, de vagy alaposan nézzetek szét a kávéscsésze körül, és töröljétek fel az árulkodó jelet a csésze karimájánál, vagy bízzatok abban, hogy kellően figyelmetlen lesz majd az, aki bedől a tréfának.

*Tisztában vagyok azzal, hogy a neten olvasó kommentelők mindig okosabbak, mint az előadásokon ülők, és ők bizony nem ugranának be ilyen hülyeségnek. Ez bizonyára így is van. De ahogy egy bűvész ismerősöm mondja, vannak azok a technikák, amivel a legmagabiztosabb embert is el lehet bizonytalanítani élőben. Kár, hogy ezentúl ezt a dramaturgiát már nem tudom majd megjátszani, ha szertárosok is ülnek bent az előadáson.


Közzétéve

itt:

, írta: