Árvízi kísérlet

Természettudományi kísérlet helyett ez most inkább a társadalmi összefogásra irányul.


Végezzünk egy kísérletet: adott egy rendezett kis borsodi falu, Szendrőlád. Tételezzük fel, hogy az 1900 lakóból közel 600 embert kitelepítettek, a házak egy része lakhatatlanná vált egy árvíz miatt (elég könnyű feltételezni, tekintve, hogy ez a tényleges helyzet).

1. Gondolatkísérlet

Ha az elmúlt több mint két évben minden egyes megnézett Szertár webizód után a letöltő 100 forintot utalna a helyi önkormányzat számlájára, akkor valami 150 és 200 millió forint* közötti összeggel lehetne helyrepofozni a falut. Az azért már sokmindenre elég.

*Durva becslés – január körül valamivel 1 000 000 fölött volt az összes letöltések száma a különböző videómegosztókon.

2. Essünk neki!

2.1. Pénzadomány Azt nyilván nem kérhetem, hogy emlékezzen vissza mindenki, hány videót is látott, majd szorozza be százzal, és utalja át. Azért egy próbát tehetünk – mindenki a saját erejének megfelelően. Az önkormányzat katasztrófaelhárítási munkáinak költségéhez közvetlenül is hozzájárulhattok némi adománnyal.

A számlaszám 11994002-06348106-10000001 – Községi Önkormányzat, Szendrőlád (A közleménybe írjátok be, hogy Árvíz)

2.2. Egyéb adomány, önkéntes munka Logisztikai szempontból a pénz a legkézenfekvőbb adomány. Szükség van azonban tartós élelmiszerekre, matracokra, ruhára, gyermekjátékokra is. Ezek eljuttatása elég bajos, de esetleg nyár közepén szervezhetnénk valami szertáros kirándulást a környéken, amit összeköthetnénk ruhák, játékok stb. szállításával. Esetleg csinálhatnánk közösen valami taneszközkészítő workshopot a helyi általános iskolában vagy ilyesmi. Ez csak egy ötlet volt, tényleges javaslatokat várok kommentekben.

3. Miért pont Szendrőlád?

Először is, az ország egyik legszegényebb településéről van szó. Másodszor pedig van némi személyes kötődésem (édesanyám ott dolgozik egy idősek otthonában).

A segítséget előre is köszönöm.

RbLc


Közzétéve

itt:

, írta:

Cimkék: