Szájegér, avagy az e-cigi egyetlen elfogadható felhasználási módja

Mindig különös érzés fog el, amikor az orvosi jövőkutatás magyar fenegyerekének, Meskó Bercinek a posztjait olvasgatom. Részben bizsergető az egészségügyi technológia fejlődésébe vetni a hitem még akkor is, ha az tuti nem a magyar TB-finanszírozás keretei között fog majd szárba szökkenni. Részben pedig azért, mert Berci szokott szemlézni olyan projekteket is, amelyekhez nem kell gigászi költségvetés, mégis jelentősen javíthatja valamilyen betegséggel élők életminőségét.

Ilyenek például a háztáji 3D nyomtatóval is kiextrudálható művégtagok. A tervek általában ingyenesen elérhetőek és még nyomtatási költséggel együtt is elviselhető az áruk.

Fejlődő világ ide vagy oda, ezeknek a projekteknek szerintem itthon is lenne létjogosultsága. A technológia most már nagyon könnyen elérhető, így az árak is a földön járnak. Persze mérlegelni kell, hogy ár-érték arányban mit nyújt egy ilyen prosztetikus testrész, de a semminél nem jobb, hanem nagyságrendekkel jobb.

Szóval jó érzéssel tölt el, amikor ilyen kezdeményezéseket látok akár Berci oldalán reblogolva, akár más fórumokon. Mondjuk legutóbb a Thingiverse kihívásán, ahol olyan eszközöket kellett a sufni high-tech műhelyben összedobni, amelyek javíthatják a fogyatékkal élők mindennapjait.

Az alig hatezer forintból összetákolható, szájjal mozgatható egér (számítógépes, nem szőrös) nem véletlenül került a nyertesek közé. A dizájn kifejezetten tetszetős, a vezérlés Arduino alapokon nyugszik, az egeret joystickkal lehet mozgatni, ahhoz pedig, hogy a képernyőn a kis nyilacska homokórává alakuljon, meg kell szívni a joystick csövét. Az így keletkező légáramra pedig egy olcsó elektromos cigiből kibuherált elektronika reagál. Nem is rosszul, hiszen pont az a feladata neki, hogy szívásra reagáljon. Csak ezúttal nem nikotint porlaszt a függők dopamin útvonalának nagy örömére, hanem jóárasítva könnyíti meg azoknak a számítógépezését, akiknél a kézhasználat egészségügyi okokból kizárt.

Ahogy a videót elnézem, szépen működik.

Még több ilyet! Akár itthon is!


Közzétéve

itt:

, írta: