Ki nem találnád, mi lett az év hüllője!

Nemrég csináltunk egy összefoglalót az idei „év állatairól”, de két delikvens hiányzott belőle. A győztes hüllőre viszont tovább nem kell várni!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya 2016-ra a kockás siklót (Natrix tessellata) választotta meg az év hüllőjének. Itthon egyébként két vízisiklófaj él, a másik a „sima” vízisikló (Natrix natrix), ami a kockás közeli rokona. Neve ellenére a vízisikló kevésbé ragaszkodik a vízhez, ezért például a Balaton parton legtöbbször a kockás siklóval lehet összefutni.

Az MME idén – egyéb programok mellett – nagy hangsúlyt fektet a faj elterjedésének feltérképezésére, amiben bárki részt vehet. Ha valaki találkozik vele, itt tudja regisztrálni a megfigyelését.

A kígyók iránt érzett nagyjából általánosnak mondható ellenszenvből fakadóan sajnos sokszor esik áldozatául a vízparton nyaralóknak. Pedig teljesen barátságos jószág, harapása sem veszélyes, egy felbőszült macska nagyobb kárt okozhat az emberben. Talán annyit érdemes észben tartani, hogy ha megzavarják, rohadt büdös kellemetlen szagú váladékot ereszt ki a kloákáján. Ja, és mint minden hüllőfaj Magyarországon, a kockás sikló is védett.


Közzétéve

itt:

, írta: