Az megvan, amikor Vasco da Gama és Paracelsus beszélget?

Ha mással nem tudod elütni a munkakerülésre fordított időt, ez a honlap garantált eredményt hoz. És még hasznos is.

Lövésed sincs, hogy Fermat megoszthatta-e a sejtését Abel Tasmannal (ő fedezte fel többek között… nem árulom el, melyik területet)? Na és arról, hogy Bernoulli tudhatta-e, hány fahrenheit lehet a Bering-szorosnál? És vajon Amundsen beszámolhatott egy Bell-féle telefonon Marie Curie-nek az utazásairól?

Sejtem persze, hogy még csak hasonló kérdések sem motoszkálnak általában az ember fejében, mégis hosszú időt el lehet tölteni a Map of Contemporaries (Kortárstérkép) oldalon, különösen, ha épp valami sürgős munkán kellene ügyködni, vagy egy másnapi ZH réme karcolná mélybarázdássá az agy halogatásért felelős régióit.

Az oldal működését valószínűleg kár lenne túlragozni; meglehetősen pofonegyszerű. A történelem híres embereinek élettartama került grafikus ábrázolásra egy gigaidővonalon. Hogy mely országok szülöttjei és mely terület nagyjai kerüljenek rá a térképre, mi döntjük el. Ez adja az oldal dinamikáját, és járatja maxra a user experience-t.

Kortárstérkép
Néhány kattintással kijelölhetjük, hogy milyen történelmi celeb kategóriákat szeretnénk a térképen látni. Itt például a felfedezőkre (zöld), tudósokra (narancssárga) és feltalálókra (lila) szűkítettem.

Az ihletet bevallottan a Horizontal History (Vízszintes történelem) blogbejegyzésével csókoltatta önnön homlokára az ukrán Jurij Bogdanov. A srác a Pantheonból, az MIT Media Lab projektjéből és a wikipediáról vadászta bányászta össze a térképhez szükséges adatokat.

A nyílt forrsákódú (GPL v2 licensz) felület fejlesztési és a bővítési lehetősége nyitva áll. Ehhez viszont már érdemes átfutni a projekt GitHub readme-jét. Na meg persze feliratkozni a facebook oldalára.

 


Közzétéve

itt:

, írta: