Budapest agglomerációjában élsz? A te urbanizált szennyed is figyelik

Budapest agglomerációjában élsz? A te urbanizált szennyed is figyelik

Mi köze a népességföldrajznak a hormonrendszerre ható mesterséges vegyületekhez? És a vallásnak a halálfélelemhez? Hekkelünk darts táblát, megnézzük, mire ment el Zsigmondy Richárd Nobel-díja és új felhőtípusokról is beszélgetünk.

Gyors összefoglaló

A mai fő témánk projektcíme – ahogy az az ilyen projekteknél lenni szokott – iszonyat hosszú:

A budapesti várostérség tisztított és nem tisztított kommunális szennyvizeiben található egyes EDC szermaradványok vízminőségi, ökológiai és élelmiszerbiztonsági kockázatai és kockázatcsökkentő fejlesztések (azonosító: NVKP_16-1-2016-0003).

Én mondtam.

Ami viszont ebből számunkra lényeges, hogy az EDC-k (endocrine disrupting chemicals; endokrin diszruptor vegyületek) többnyire mesterséges anyagok, amelyek a hormonrendszer működésébe kavarhatnak be. Ebből viszonylag egyszerűen levezethető, hogy miért aggasztó, ha ezek nagy mennyiségben a környezetbe jutnak. Az viszont, hogy hogy jutnak a környezetbe és mit csinálnak ott, már egy komplex probléma, ami komplex megközelítést is igényel. Erről szól a mai adás.

Interakció

00:45 Az előző adás Hírkvízéhez kapcsolódóan a Carrington-eseményről írt nekünk Vida Krisztián, csillagász. (Vele legutóbb ebben az adásban beszélgettünk.)

Budapest agglomerációjában élsz? A te urbanizált szennyed is figyelik – 1. rész

02:52 Vendégünk Kondor Attila Csaba, az MTA-CSFK Várostérségi és urbanizációs kutatócsoportjának kutatója. Városok, várostérségek, ingázási zónák. Mi tekinthető Budapest ingázási zónájának?

04:45 Várostérség-vizsgálati szemléletváltás a klasszikus földrajzi megközelítéshez képest. Az informális szuburbanizáció.

07:30 Szennyezések a várostérségben: kommunális szennyvíz, csatornázatlan területek szennyezései, nehézfémek, gyógyszer-származékok. Endokrin diszruptorok mint indikátorok.

08:45 Mennyire lehet kimutatni a gyógyszer-, kozmetikai- és élelmiszeripari szermaradványokat a vízből? Indikátorválasztási szempontok. Mi lesz a természetben szabadon engedett anyagokkal.

12:30 A hároméves kutatási projekt kezdeti finomhangolásai. A környezetvédelmi kutatási projektet végző konzorcium tagjai: az MTA-CSFK Földrajztudományi Intézete, a Szent István Egyetem Halgazdálkodási tanszéke, az Aquaprofit és az UTB Envirotec.

14:00 Ennyire komplexen tényleg sehol nem vizsgálták még a problémát? Innovációs irányok a kockázatcsökkentés területén. Időbeli változások.

A műsor támogatói

18:03 A Szertár Podcast adásait közösségi finanszírozásból készítjük. A működési költségeket a patreon.com/szertar oldalon tett felajánlásokból fedezzük. Ha tehetitek, csatlakozzatok ti is azokhoz az előfizetőkhöz, akik havonta legalább egy hamburger árával hozzájárulnak ahhoz, hogy hétről-hétre új adással jelentkezhessünk. Köszönjük.

Budapest agglomerációjában élsz? A te urbanizált szennyed is figyelik – 2. rész

18:32 Népességföldrajzi vizsgálatok módszertana. Hányan vannak a mobilcellában? Trendek és folyamatok Szuburbiában. Mintavételek vizekből. Szennyezés és szennyezés közti különbségek.

25:42 A kutatási projekt munkaerő-igénye. Kutatóintézeti kapcsolatok és kapacitások.

27:01 Mit kezdünk a gigantikus adatmennyiséggel? Fejlesztések, szabadalmak, ivóvízvédelem. Geokódolt mobiladatok és – már megint – big data.

Hírkvíz

34:15 Első kérdés: Mi köze a vallásos meggyőződésnek a halálfélelemhez?

39:22 Második kérdés: Mit hekkelt ezúttal Mark Rober? (Köszönjük a kérdést Illésnek. Ha ti is szivatnátok minket, küldjetek levelet vagy nekem – rblc[kukac]szertar[pont]com – vagy Hapcinak – hpc[kukac]szertar[pont]com.)

44:36 Harmadik kérdés: Milyen néven jegyezték be a 12 újonnan leírt felhőfajta egyikét?

48:45 Negyedik kérdés: Mire költötte Zsigmondy Richárd a Nobel-díjával járó pénzösszeget?

Felhasznált zenék:

Morgan TJ – Café Connection
Podington Bear – Graduation