Bábel-hal 2.0, avagy a tolmács fülhallgató

Egyszer Horvátországban nyaraltam. Az egyik reggel fogtam magam és gondoltam betérek a helyi pékségbe valami friss kenyérféléért. Nem aggódtam a kommunikáció miatt, a horvátok jó tagok, könnyen megérteti magát velük az ember, én tudok angolul, valószínűleg ő is valamennyire, nem lehet gond. Ráadásul éhes is voltam.

Sokat nevetek (aztán kicsit sírok) azokon a honfitársaimon, akik külföldi ejtőzésük során, levetkőzve minden civilizáltságukat, ha már úgyis 40 fok van és nyaralunk, totál prosztóba’, üvöltve magyarázzák egy szerencsétlen eladónak, heves gesztikulációk és beszédtechnika tanárokat megszégyenítő artikuláció közepette, hogy

K-E-N-Y-É-R, bazmeg, nem érted?! KE-NYÉR!!

Ismerjük ezt, nem? Dehogynem.

Jó, feltételezzük, hogy csávókám nem beszél idegen nyelveket, vagy bal lábbal kelt fel, de azért egy kenyérvásárlási manővert tudjunk már megoldani bazmegolás és az ilyeténképpen cikivé váló magyarságunk megszellőztetése nélkül (persze, nyilván más nemzet fiai is viselkednek így).

Mindegy, a lényeg, hogy én is belefutottam egy ilyen jelenetbe akkor reggel és azon gondolkodtam, hogy mi lenne a megoldás erre, nehogy kipukkanjon szegény faszi délelőtti italozás folyományaként rákvörösre sült feje az idegtől.

Maradjon otthon? Tanulja meg minden nyelven, hogy van a kenyér? Hordjon a tárcájában egy kenyérportért, amit majd mutogat, ha megéhezik?

Vagy esetleg szerezzek neki egy Bábel-halat?

CZgjO
A Bábel-hal anatómiai felépítése (forrás)

Ez megvan, remélem. Egyébként ezen az ominózus nyaraláson pont nálam volt a Douglas Adams csodálatosan tanulságos alapműve, a Galaxis útikalauz stopposoknak című könyv, amiben ez a hal is szerepel.

„A Bábel-hal […] kicsi, sárga és piócaalkatú, s valószínűleg a legfurcsább lény a világegyetemben. Agyhullám-energián él, mégpedig nem a hordozójáén, hanem azokon, amelyek kívülről érik a hordozóját. A beérkező agyhullám-energiák összes tudat alatti mentális frekvenciáját abszorbeálja, és testébe építi. Majd exkrementumként a hordozója agyába üríti azt a telepatikus mátrixot, amely a tudatos mentális frekvenciák és a hordozó elme beszédközpontja idegi jelzéseinek kombinálásából adódik. Mindez gyakorlatilag azt jelenti, hogy aki Bábel-halat dug a fülébe, az azonnal megért bárkit bármilyen nyelven. A ténylegesen hallott beszédelemek dekódolják azt az agyhullámmátrixot, amelyet a Bábel-hal táplál a hordozója agyába.”

(Egyébként a Bábel-hal Isten nem-létezésének egyik bizonyítéka, de ebbe most nem mennék bele.)

Bábel-hal 2.0

Valószínűleg a New York-i Wavery Labs-nél is találkoztak már az idegesen-gesztikuláló-lassan-szótagoló-nyaralásukat-aktívan-élvező-külföldi jelenségével, sőt, abban is biztos vagyok, hogy olvasták a fent említett művet.

Mert kitaláltak egy olyan fülhallgatót, ami azonnal, „élőben” lefordítja a hallott idegen nyelvet.

Three-Colors
(forrás)

A Pilot nevű füles elsőre egy hallókészülék benyomását kelti. Teljesen vezeték nélkül működik, állítólag még internet sem kell hozzá. Első körben 4 nyelvet lehet majd rajta használni: angolt, spanyolt, franciát és olaszt. A fejlesztők szerint azonban hamarosan elérhető lesz a hindi, az arab és más kelet-ázsiai, valamint szláv nyelvek is.

(A magyar valószínűleg egy sokkal későbbi frissítésben lesz, ha lesz. Gondoljuk végig, a kenyeret még csak-csak, de a sok cifra káromkodást hogy fordítja majd le?!)

Ahogy már megszokhattuk az ilyen kütyüknél, egy Indiegogo kampány keretében indítják el a projektet, egész pontosan holnap. Sajnos egyelőre ennél többet nem lehet tudni róla. Például azt sem, hogy hogyan és milyen elven működik a cucc. Lehet tényleg agyhullám-energiával?!

Amit még tudni lehet, az az ára. Nagyjából 250-300 dollár körül lehet majd rendelni, két darabot. Ugyanis egyelőre csak úgy működik a rendszer, ha valaki olyannal beszélünk, akinek szintén van egy fülese. Azt ígérik erre a későbbi verziókban már nem lesz szükség.

Hát még jó.

A Bábel-halból is csak egy kell.


Közzétéve

itt:

, írta: