gekkó

BÉRKING! MEGVAN A TÍZEZREDIK HÜLLŐFAJ!!4!!NÉGY!!

Sok herpetológusnál (hüllőlógusnál) a hétvége biztos az örömmámorral átitatott féktelen partiról szól: 9 952-ről 10 038-ra ugrott a leírt hüllőfajok száma.

A herpetológusok azok a zoológusok, akik a kétéltűekre és a hüllőkre gerjednek leginkább. Nekem szerencsére van egy ilyen hüllőlógus cimbim facebookon, Dávid, úgyhogy szinte soha nem maradok le olyan örömteli hírekről, mint hogy újabb párducteknőssel (Stigmochelys pardalis) lett egyedgazdagabb a világ, amint előbújik a Pokélabdából tojásból.

Vagy éppen arról az eseményről, ami miatt most a biodiverzitás és a taxonómia szerelmeseinek szeméből tuti, hogy örömkönnyek záporoztak.

Ennyi még gombócból is sok, nem hogy hüllőtojásból!

Az egyik legfajgazdagabb gerinces csoport átlépte a tízezres mérföldkövet. Feltéve persze, hogy egy mérföld egy fajnak felel meg. Aki nem hiszi, böngéssze végig az összes fajt a Hüllő adatbázisban, és számolja meg őket egyenként! Áprilisban egyébként még kb. ötven fajjal elmaradva nyaldosták a tízezres álomhatárt, de ma már stabilan fölötte nyomulnak.

Mit csiripelsz, kicsi rigó?

Ez a határátlépés egyben azt is jelenti, hogy a hüllőrajongók lassacskán beinthetnek a madárpártiaknak. A madárfajok számát is körülbelül tízezerre teszik a szakemberek. Ami azt jelenti, hogy erős a verseny a második legfajgazdagabb gerinces csoport helyért. Hozzátartozik a történethez, hogy az aranyérmes halakat elég nehéz lenne letaszítani a dobogó legfelső fokáról: harminckétezer faj azért harminckétezer faj, na!

Csak viszonyításképpen: kétéltűből 6 400 faj úszik-mászik a Földön, emlősből pedig öt és félezer. (A gyíklények besorolásáról még vitatkozik a háttérhatalom.)

Jó hír a kígyófóbiásoknak

A tízezredik hüllő egy laoszi gekkó a Cyrtodactylus vilaphong faja lett, ami a cukiságfaktor miatt azért elég jó hír hüllő-PR szempontból. Ha jól értelmezem etimológiailag, a Cyrtodactylust talán görbeujjúnak lehetne legjobban fordítani. Ha rosszul, akkor meg girbegurba négy mora: tá-ti-ti.
vilaphong pedig Vilaphong Kanyasone nevét őrzi, aki a laoszi Luangprabang tartomány környezetvédelmi hatóságának munkatársaként nagyban hozzájárult a faj begyűjtéséhez és leírásához.

Maga az állat amúgy elég aprócska a maga max 8 és fél centis hosszával. Igaz, ebben a farok nincs benne, másrészt így is édibédi.

A tízezredik. Forrás
A tízezredik. Forrás

Források:

Mongabay – Scientists Catalog the World’s 10,000th reptile

A C. vilaphongi adatlapja

Címlapkép: Delyth Angharad – „Egy gekkó, amit a kertemben találtam”


Közzétéve

itt:

, írta: