Buksi, a beszélő szarka

:DDDDD

Na jó, ennek a videónak a létezéséről totál elfeledkeztem…hogy fordulhatott ez elő?!

Szerencsére a minap eszembe juttatták.

Igazából semmi különös nincs benne, csak Buksi, aki egy beszélő szarka. A YouTube-on olvasható információk szerint Buksi 2010-ben került a gazdáihoz egy állatorvosi rendelőből. Eléggé le volt sérülve a jobb lába, ami aztán az ápolás hatására rendbe jött, de annyira nem, hogy szabadon lehessen engedni. A mi nagy mázlinkra!

Megfigyelték, hogy utánozni kezdte a gondozói és más körülötte téblábolók által használt szavakat, mondatokat, mint ahogy egy klasszikus papagáj teszi. Csak ez viccesebb.

Ilyeneket oszt, hogy:

  • Buksi

  • okos Buksi

  • szia

  • szerbusz

  • mi van, mi? (:DD)

  • szotyola (máshol makuka, vagy szotyi, esetleg buga, illetve :DDD)

  • mit csinálsz?

  • hm? hm?

  • én az 56. másodpercnél egy „mókus”-t is vélek hallani

Állítólag 1-2 nap alatt meg tud tanulni új szavakat, de ami viccesebb, hogy a régieket, vagy amiket nem mondogat olyan gyakran, azokat elfelejti.

Sőt vannak aktuális kedvencei is.

:DDD

De hogy ne csak röhögés legyen, hanem valami tudomány is, tegyük fel a kérdést, hogy meg kell-e ezen lepődni. Meg kell?

Hát nem.

Azért nem, mert a szarka, pontosabban közönséges – vagy európai szarka (Pica pica) az egyik legintelligensebb állat (!) és az emberi beszéd imitálása csak egy a többi fejlett kognitív képessége közül. Így tehát azon sem kell meglepődni, hogy a szarkák agy-test tömeg aránya megegyezik a gorilláéval és a csimpánzéval. Egyszerűbben, nagy az agyuk (vagyis az agyuknak a nidopallium része), tehát okosak.

Okos Buksi.

Mit tudnak még? Például felismerik magukat a tükörben, így ők az egyedüli nem-emlős állatok, akik erre képesek. Aztán képesek még különböző eszközök használatára, mondjuk kaja szerzés vagy a fészkük takarítása céljából, de rendelkeznek az ún. szenzoros emlékezettel is (akkor működik, amikor csak egy pillantást vetünk valamire, hogy felismerjük azt). Képesek arra is, hogy a társaik viselkedését megjósolják korábbi tapasztalataik alapján. Tehát emlékszik, hogy Sanyi, az a szemét szarka tegnap lopott a kajámból, ezért ma elkerülöm jó messzire, nehogy megint megtörténjen. Sőt, esetleg ma én lopok tőle!

Apropó kaja! A szarkák beosztják az eleségüket, annak függvényében, hogy hány és mekkora fiókájuk van.

Nem is csak beosztják, dehogy. Kiporciózzák!

Na mi van, mi?

A vadonélő példányok vadászat közben csapatokba szerveződbe, komplett stratégiákat kidolgozva kapnak el más madarakat, mert hogy a szarkák mindenevők és néha madárhús is kerül az asztalra.

Sőt! És most ugrik a szarka a vízbe…

Egyes megfigyelések szerint képesek olyan komplex érzelemkifejezésre is, mint például a gyász. Egy cikkben az olvasható, hogy egy elütött szarka teste mellett négy másik szarka álldogált s néha finoman megbökték a csőrükkel a tetemet, sőt az egyikük (majd egy másik is) hozott pár fűszálat és az elpusztult madárra helyezte, majd pár másodperc után elrepültek.

Eléggé megdöbbentő.

 

A sztori suta biológiai tanulsága:

Ez a jelenség lényegében az intelligencia független evolválódásának bizonyítéka a főemlősök és varjúfélék között.

A sztori suta nem biológiai tanulsága:

Ez elszomorít :((((((

 

Miért csak a szarkák képesek erre? A többi madár, sőt, a többi állat miért nem?

Több beszélő madarat szeretnék!!

Több beszélő állatot szeretnék!!!

Szerintem a Föld sokkal jobb hely lenne, ha ez a két kivánságom teljesülne.

 

 

 


Közzétéve

itt:

, írta: