CB rádiótól a 4G hangig

A CB rádiótól a 4G hangig

Jó eséllyel ezt az adást is a mobilodra töltötted le. De tudod, mi tette ezt lehetővé? A mai adásban a mobilhálózatok fejlődéséről beszélgetünk.

 

A CB rádiótól a 4G hangig

01:16 Tremmel János a vendégünk, a Magyar Telekom hálózatfejlesztési igazgatója, a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület tagja, akit egyébként nemrég tüntettek ki Hírközlésért Érdeméremmel. Egy pörgős nap áttekintése.

03:28 Mi hajtja a mobilhálózatok fejlesztését? A méretezhetőség szerepe. A globális piac és az egyedi szempontrendszerek.

06:13 Hol kezdődött a mobiltelefonálás? A D-naptól a civil felhasználásig. A Moore-törvény.

08:31 A hőskor, amikor még sokan vezetékes telefonért álltak sorba. Ma már röhejesen kicsinek tűnő kapacitás, icipici lefedettség. Apropó, a Westel név mond még valakinek valamit?

11:11 Mi a különbség az analóg és a GSM (2G) mobilok között? Hogy javult a hangminőség? A rádiófrekvenciák szűkössége, és annak következményei. A beszéd tömörítése digitális formában. Hogyan vált elérhetővé egyre több embernek a mobiltelefon?  Na és persze a hivatkozott klasszikus kabaréjelenet:

15:09 Ha ennyi ideje fejlesztik a hálózatokat, hogyhogy nincs még kész? A kutatóintézetek és a piaci szereplők feladata.

A hálózatot egy élő organizmushoz szoktam hasonlítani. Néha a gyerekemnek hívom.

Nincs hibamentes hálózat, mégis folyamatosan fejlődik.

19:08 Na tegyünk helyre pár fogalmat: Mit jelent a telefonon a térerő szimbólum? (Spoiler: nem azt, amire eddig gondoltunk.) És mi az 1G, 2G, GSM, EDGE, 3G, 4G?

28:45 Kis mítoszrombolás: tovább bírja az akkumulátor, ha kikapcsoljuk a 4G-t?

30:16 A LTE (4G) a long term evolution rövidítése. Mennyire ambiciózus a „hosszú táv”? Milyen időtávra tervezünk?

31:30 A hangminőség javulása és a számítási kapacitás kapcsolata. Az Apollo-program példája. Mi a kapcsolat az űrhajósok, a mozifilmek, és a mobiltelefon hangja között?

38:16 Az IP alapú hangátvitel lesz a legkisebb közös nevező. A VOIP és a VoLTE (Voice over Long Term Evolution; 4G hang). Miért nem a videóhívás terjedt el? Miért jobb az IP alapú hangátvitel?

42:15 Hogyan követi a készülékkínálat a hálózatfejlesztést?

43:54 Latolgatjuk a mobil távközlés fejlődésének jövőjét. A mesterséges intelligencia szerepe. Ki fejleszti majd a 6G-t?

Hírkvíz

47:51 Négy hétig sikerült életben tartani egy bárányt egy testen kívüli műméhben. (Videót itt találtok róla, de csak az elég bátrak kattintsanak.) De vajon mennyi a juhok (jerkék) vemhességi ideje?

53:05 Egy új kutatás szerint minek lehet köze a főemlősök agyméretéhez?

58:38 Milyen élethelyzetek hatására fordulhatnak az emberek az összeesküvéselméletek, babonák és egyéb gyíklényoid gondolatok felé?

1:03:51 Hol vonultak legkevesebben a tudományért a March for Science világméretű megmozduláson?

Felhasznált zenék:

Morgan TJ – Café Connection
Podington Bear – Graduation