Dobozpörgetés

Kezdjük játékkal az évet!

Az idei első Szertár webizódban Pataki Attila kollégám egyik kedvenc trükkjét osztom meg veletek. Aki csak a trükkre kíváncsi, annak elég megnéznie a videót és egy kicsit gyakorolnia. Aki viszont a dolog fizikáján is gondolkodna, az szerencsés esetben még egy Csodák Palotája családi belépőt is zsebre vághat.

Néhány támpont:

  • A pezsgőtablettás dobozon csak az X és a O található. Más jelzés nincs.
  • A felvételen ugyanazt a dobozt használtam, amit meg is jelöltem, nem cseréltem ki a dobozt!
  • A jelenség élőben is szépen látszik (próbáljátok ki!), tehát nem a filmezés technikai adottságaiban keresendő a magyarázat.
A megfejtéseket 2012. február 1-ig küldjétek el a robilaci [kukac] szertar [pont] com címre. A helyes megfejtők között pedig egy Csodák Palotája családi belépőt sorsolok ki. Így a nyertes akár még egy Csopa Expedíción is részt vehet!

Megfejtés

Közel 70 megfejtés érkezett. Volt két mondatban összefoglalt, és volt igen hosszú, precízen levezetett magyarázat is. A megfejtések nagy része szöveges volt, de akad jó néhány, ahol ábrákat is csatoltatok.

Bár jeleztem, hogy nem videós trükkről van szó, azért többen írtak, hogy valószínűleg úgy vágtam a videót / takartam ki a kezemmel / cseréltem ki a dobozt, hogy ez a hatás legyen megfigyelhető. Ezeket a megfejtéseket nem fogadtam el. Azok viszont, akik rávilágítottak arra, hogy a doboz pörgetés közben kétféle forgómozgást végez (egyiket a hosszanti, másikat a tömegközéppontnál lévő tengely körül), és ebből adódik, hogy a X és a O egy időben különböző sebességekkel mozognak, bekerültek a kalapba (oké, müzlis tálkába). Voltak, akik egyéb példákat is felhoztak (pl. az autó/biciklikerék egyes pontjai is különböző sebességgel mozognak az aszfalthoz képest).

A neveket felírtam egy-egy cetlire, majd húztam. Tehát Fehér Zsombort sok szeretettel várjuk családjával a Csodák Palotájában.  Íme a megfejtése:

„Tekintsük azt az esetet, amikor az O jelt érintve hozzuk forgásba a dobozt, és azt látjuk a forgás közben.
Miközben pörög a doboz, kétféle irányú forgómozgást végez. A saját tengelye körül, és a középpontban függőlegesen álló egyenes körül. A két forgás összességében egy olyan sajátos mozgást hoz létre, melynek során az O jel nagyjából egy helyben marad, amíg fent halad el, és egy nagyobb sebessége van, amikor lent. Az X jelnél pedig fordítva: lent áll, fent mozog. Mindezt kitűnően szemlélteti az ábra. Tehát fentről nézve az O jel, amikor felbukkan, egy helyben marad, viszont az X jelt csak mozogva látjuk, amit szemünk elmosódva érzékel. Így csak az O jelt látjuk fel-felbukkanni.”

Köszönöm mindenkinek a megfejtéseket, leírásokat. Zsombornak pedig gratulálok.

 


Közzétéve

itt:

, írta: