Egy egri srácnak elege lett a zsebesekből, ezért nekiállt programozni

De nem Krisz az egyetlen, aki felvette a(z okos)kesztyűt. Csabi például – nem elítélhető módon – a helybenfutást választotta.

Amikor az egri Varázstoronyban voltunk néhány hete, felbukkant egy srác – nevezzük Krisznek. Azt mondta, hogy egy olyan okostáskán gondolkodik, ami beriaszt, ha illetéktelenek nyúlnak bele. Elképzelése szerint a riasztót mobilról lehet majd inaktiválni. Hozzáteszem, nem egy frissen végzett informatikus volt, hanem egy átlagos kamasz. Vagyis nem, nem átlagos, mert amit kitalált, meg is csinálta. Így született meg a BagDroid.

De nem ő volt az egyetlen, aki felülmúlta a várakozásainkat, amikor nekiálltunk az Ericsson SzerCODE Challenge szervezésének.

Csabi helyben fut

Ránézésre, Csabinak is van még jópár éve, hogy érettségi öltönyt nézzen magának. Az viszont biztos, hogy jól beszél magyarul meg legalább egy programnyelven. Felkurblizta az Arduinóját, írt egy kis futóversenyes programot, kontrollert fejlesztett, és így született meg az iRUN.

Lumineszcens testvérek

Nehéz elkerülni, hogy Bogi, Verus és Levi szerkója láttán ne süssem el azt a gyenge poént, hogy egészen fel van villanyozva a három testvér. De most komolyan, szerintetek nem imádnivaló ez a Háramkör?

haramkor

Ez nem csak az, aminek látszik!

Hirdeti Bendi a Music Hoodie beépített hangszórós kapucnijában feszítve. A régi elektronika konfekcióipari újragondolásával per pillanat második helyen áll a közönségszavazatokért futó versenyben.

bendi

 

Biztonság mindenekelőtt

Dávid magabiztos szóviccel visz be nekünk egy találatot, amikor Biztonsapkának nevezi az okossapiját. (Pedig nem volt könnyű dolga, hiszen a „SzerCODE – Tervezd meg a saját szerkód!” szlogenünk elnyerte már az újságírói szóvicckülöndíjat.) Hogy ezzel, vagy a szülői szívek sötétben bóklászó csemeték iránti aggodalmát enyhítő tech megoldásával szerezte-e meg a jelenlegi vezető helyét a közönségversenyben, nem tudjuk. Mindenesetre a nappal töltő, szürkület után pedig világító baseball sapka ötletes reinkarnációja egy elaggott kerti lámpának.

A többi még csak ezután jön

Nyilván van némi helyzeti előnye azoknak, akik már most feltöltötték a pályaműveiket. (Ebben a cikkben az első öt versenyzőt néztem végig.)  De azok sincsenek nagyon elcsúszva, akik csak ezután indulnának a versenyen. Szeptember 26-án zárjuk a jelentkezést – eddig legalább egy prototípust érdemes feltölteni. Az élő döntő, amibe közönségszavazással vagy a szakmai zsűri döntése alapján is be lehet kerülni, szeptember 30-án lesz a Kutatók Éjszakáján egy divat-tech show keretében az Ericsson K+F Központjában.

A verseny részleteit a www.szercode.org oldalon találjátok.