Egy pólón keresztül láthatsz bele az emberi testbe

Legalábbis a Virtuali-Tee projekt valami ilyesmit ígér a Kickstarter kampányában, de valójában a röntgenpóló elnevezést is nyugodtan használhatnánk, persze a szó tágabb értelmében.

Nyilván nem arról van szó, hogy a ruha viselőjének valódi röntgenképét láthatjuk, de a cucc tényleg bepillantást enged olyan alap anatómiai egységekbe, mint a csontváz, az emésztő vagy a keringési rendszer.

Bepillantást enged, de micsoda?

A dolog úgy működik, hogy először is kell hozzá egy gerincet és bordákat formáló QR kód, amit egy pólóra nyomtatnak, aztán ezt valaki felveszi. Kell még hozzá egy tablet vagy okostelefon, amin a Virtuali-Tee alkalmazása a beolvasott kód alapján megalkotja a virtuális szervezetet. Valahogy így:

b48c92e4e7ae5e0b6a28c12b7477509c_original
forrás

Hab a tortán, hogy miután beleteleportált valamelyik haverjába az illető, 360 fokban lehet forgolódni és nézelődni a gyomrában vagy akár a szívében. Azért írtam, hogy „haverjába”, mert a célcsoport alapvetően lelkes, az orvoslás és biológia tudományát magába mélyen beszippantani kívánó gyereksereg és esetleg a tanáraik. Maximum a szülők. Meg mondjuk én.

Sőt – ha esetleg nincs tablet vagy okostelefon a közelben – használható valamilyen olcsóbb virtuális valóság (VR) headsettel is, amilyen a Google Cardboard, a Mattel View-Master vagy a Samsung Gear VR.

Alapvetően azért nem kell olyan nagy hátast dobni tőle, bár kétségkívül pofás elképzelés, pláne ha hozzá vesszük, hogy a mai kor diákjait úgy könnyebben rá lehet venni egy hétfői csillagos ötös dolgozat megírására, ha egy alkalmazással kell egymás testét belülről nézegetniük. A hasznosságához így már nem fér kétség.

Terveznek egy olyan érdekesebb adalékot is – hogyha egyáltalán megvalósul -, ahol látszik a tulajdonos pulzusára „élőben” dobogó szív.

A Curiscope csapatának támogatottsága már több mint 50 000 fontnál jár, szóval lassan elérik a kitűzött 70 000-es célt. Reméljük nemsokára minden kölyök egymás (vagy saját maga) testének szkennelésével fog elmerülni az anatómia világában.

 


Közzétéve

itt:

, írta: