Először hallható a Mariana-árok zenéje

Azt gondolnánk, hogy közel 11 000 méter mélyen nagyon nagy a csönd. Pedig épp ellenkezőleg!

A Challenger Deep a Föld eddig ismert legmélyebb pontja 10 971 méter mélyen fekszik az óceán alján, igaz mértek ennél nagyobb és kisebb értéket is. Ilyen mélyre nemhogy a fény nem jut le, de az emberek is nehezen, hiszen a hideg és az irdatlan nagy nyomás (1100 bar = 1 négyzetcentiméterre nagyjából 1 tonna nehezedik) nem éppen baráti környezet a kutakodáshoz. Jobbára nem is emberek, hanem távirányítású vagy programozott robotok, drónok végzik a felderítőmunka oroszlánrészét. Ezen tulajdonságai miatt a Mariana-árok minden bizonnyal rengeteg meglepetést tartogat még.

A fény nem terjed túl messzire a víz alatt, de a hanghullámok viszont igen. Akusztikai módszerekkel lehet talán a legtöbbet megtudni az óceánfenéken lévő környezetről.

Ezt Robert Dziak, a National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) óceanográfusa nyilatkozta a Gizmodonak. Ő és csapata találta ki, hogy küldjenek le valami olyan eszközt az árok aljára, amivel rögzíteni tudják a hangokat, már ha vannak egyáltalán. Ez egy titánium borítású kerámia „hidrofón„, amit egy lehorgonyzó rendszerrel engedtek a mélybe. Hogy a nyomásváltozás ne préselje össze a víz alatti mikrofont, csak viszonylag lassan lehetett leereszteni (5 méter/másodperc). Ez aztán 23 napon keresztül rögzítette a hangokat, majd tavaly novemberbe kihalászták.

Egy napja töltötték fel a felvételek egy részét az internetre és kiderült, hogy a Challenger szakadékban egészen hihetetlen kakofónia uralkodik.

Olyan, mint ha az óceán minden zöreje és zaja itt visszhangozna, beleértve a hajómotorok hangját…

 

… vagy a bálnák és delfinek énekét…

 

… és a Richter-skálán 5-ös erősségű földrengés morajlását.

Sőt, sikerült azonosítani egy tájfun hangját is, ami a vízfelszínen haladt végig. Maguk a kutatók is meglepődtek, hogy milyen tisztán lehet hallani szinte mindent. Ez félig meglepő, annak a kutatásnak a fényében, mi szerint napjainkra 10-szer olyan hangossá vált az óceán, mint 50 évvel ezelőtt volt. Köszönhető ez a rengeteg teher- és utasszállító hajónak, tengeralattjáróknak és víz alatti építkezéseknek.

Dziak munkája ezzel persze nem fejeződött be, és reméli, hogy 2017-ben visszatérhetnek folytatni a megkezdett vizsgálatokat.

 


Közzétéve

itt:

, írta: