Az Energiakövet díjátadó margójára

Ezt a bejegyzést már rég megejtettem volna, csak hát ugye az energia… értitek, ENERGIA!

Kötelező paneleket keresve illene most sok bekezdésen keresztül keseregni a természettudományos oktatáson és a reál tárgyak – bocsi, STEM-területek* – elfogadottságán, de azért az utolsó néhány mondatban azért felvillantnék egy halovány reménysugárt reménysugarat, hogy azért mégis milyen jó, hogy vannak programok, amik ezen hivatottak változtatni (jelen esetben a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal – MEKH Energiakövet programja). Aztán egy keretesbe bekopiznék egy sajtóközleményből néhány sarokszámot (hány pályázó, hány nyertes hány sulit ér el és mindezt hány millióból).

De bloghagyományokhoz híven nézzük full szubjektív oldalról a helyzetet.

Szóval az időtlen múltat megtestesítő pár hónapja kaptam egy emailt, hogy van a MEKH-nek egy pályázati kiírása, amiből az jött le, hogy természettudományos óravázlatokkal kell jelentkezni. A lényeg, hogy energiahatékonyság legyen a témakör. (Jó, a MEKH nyilván nem a háztartási alapismeretek fejlesztését várja el, bár viszonylag kevés asszociációs lépésben ez is megugorható lenne.) A tét az, hogy a legjobb óravázlatokat valódi tanóra keretében meg is valósíthatják, meg a nyertesek kapnak egy jelentősebb összeget ösztöndíjként.

Azoknál a programoknál, aminek a gründolásában eddig részt vettem, ilyenkor az szokott következni, hogy a körmünket rágjuk, hogy vajon hányan fognak jelentkezni. (A gyakorlatban némi túlzással ez úgy néz ki, hogy a kiírás környékén azon stresszelünk, hogy hogy bírjuk majd kapacitással a beömlő pályázatokat normálisan értékelni, a határidő előtt egy héttel pedig abban reménykedünk, hogy ugye tényleg mindenki a határidő napján szokta beadni?) Nem tudom persze, hogy az Energiakövet szervezők hogy terveztek eredendően, de ha számot kellett volna mondanom, valahol 20 és 50 jelentkező közé lőttem volna. A valóság határértéken belül maradt a 39 fővel, ami egy hasonló induló programnál teljesen jó szám. Jövőre – ha lesz még ilyen program – szerintem reális lehet 50-80 fővel számolni.

„De mégis ki jelentkezik egy ilyenre?” – ahogy a sajtótájékoztatón hallottam, minden újságírónak ez volt kb. az első kérdése. Nekem is ez lett volna, szóval nem vagyok túl kreatív. Azt tippeltem volna, hogy főleg tanár szakosok. A helyzet az, hogy ők is, de voltak full műszaki és full természettudományos irányból közelítők is.

(Pro tipp: Ahogy az hasonló programoknál várható, viszonylag kevesen célozzák az általános iskolásokat. Itt is a beadott pályázati anyagoknál a középiskolások felé billent a mérleg. Ergo, ha ilyesmi pályázaton indulsz, növelheted a nyerési esélyeidet, ha a kisebb gyerkőcökre is odafigyelsz. Bár nem tudom, ebben az esetben volt-e valami „kvóta”.)

Túl a frázisként pufogtatott nehéz helyzetben volt a zsűrin, tényleg nem lehetett egyszerű a különböző szempontok szerint írt anyagok között dönteni. (Volt alkalmam megnézni az összes pályázatot. Nem biztos, hogy mindegyik alkalmas is lenne tényleges tanórai keretek közötti megtartásra, de az biztos, hogy szinte mindenki nagyon odatette magát, és valamilyen formában majdnem mindegyik anyag megvalósítható lenne.) Persze nem én voltam a zsűri, úgyhogy főjön ezen az ő fejük. Főjön volt. Vagy hogy is van a future in the past.

De végül meglett a négy szerencsés nyertes Energiakövet. Dobpergés!

3..

2..

1…

Molnár Janka – Azért vele kezdem, mert őt elég sok helyen látni felbukkanni fizika ismeretterjesztés vonalon. A Szertárt követőknek ő többek között a TudÁShow-ból vagy a SCI-ndikátorból lehet ismerős. Egyébként fizika szakos az ELTÉ-n.

Szintén az ELTÉ-re, de geográfus szakra jár Csontos Csaba Péter. Ő már a pályázati videós anyagát is kőkeményen vette. (Beágyazva alant.)

Gyulánszki Zsuzsanna az SZTE-n tanul fiz-mat szakos tanárnak. Mondhatni egész testhezálló gyakorlati feladat lehetett neki az óravázlat írás.

Akárcsak Nagy Bencének, aki szintén tanárnak készül, igaz, ő biosz-föci vonalon az ELTÉ-n. Szemlesütve jegyzem meg, hogy a sajtótájékoztatón sikerült hangosan felröhögnöm a videója egyik hülye poénján. Szóval határozottan szimpatikus.

Ja igen, a nagyköveti bemutatkozó videók:

Szeptembertől ők négyen a gyakorlatban is kipróbálják majd, hogy működik az óravázlatuk. Kíváncsian várom.

Már ha beleshetek.

* STEM – Science, Technology, Engineering and Math 


Közzétéve

itt:

, írta:

Cimkék: