Euler-korong

Rendhagyó módon a mostani kísérlet inkább magyarázat egy netes videóhoz. Persze azért én is reprodukáltam az ott látottakat.

Kb. egy hete láttam az Indavideón egy jelenséget. Volt kommentelő, aki szerint filmes trükk, lassított felvétel. Erről szó sincs. Próbáltam úgy összevágni a webizódot, hogy a korong pörgése végig valós időben legyen látható. (Tehát nem lassítottam a lejátszást, nem toldottam be és nem vágtam ki belőle.)

Előre szólok: sem az Euler-korong, sem a sima pénzpörgetés fizikája nem egy egyszerű dolog. Célszerű esetleg szétnézni az Euler-korong honlapján, ahol további érdekességeket és magyarázatokat találhattok.

(Az Euler-korong oldalán meg is lehet rendelni kb. 30 dollcsiért + vám + postaköltség. Hogy itthon hol kapható, fogalmam sincs. Emiatt, kérlek, ne is írjatok mailt. Ha valakinek van infója, írja be a fórumba.)

FRISSÍTÉS! (2010. november 10.)

Itt egy részletesebb angol nyelvű leírás a korong fizikájáról. De akinek van hozzáférése a Nature-höz, az biztos nagyon alapos ismeretekre tehet szert ebben a cikkben. Ezen az oldalon pedig egy kis animáció is található. Egyébként pedig tessék használni a google-t: physics + spinning coin. 🙂


Közzétéve

itt:

, írta: