Ez a srác egy fekete-fehér lapot forgatott meg. Ami ezután történt, az hihetetlen!!4!

Borzalmas lenne, ha hétfőnként adásszünet lenne a youtube-on. De ha mostantól csak fekete-fehérben lehetne videókat megosztani, akkor még azért van remény. Felkészülünk a legrosszabbakra is.

Ezzel a kütyüvel a színérzékelésünket tudjuk becsapni (előre szólok, nem mindenkinél működik ugyanolyan hatékonysággal):

 

 

Amikor a Benham-korong forog, úgynevezett Fechner-színeket látunk. Ezek egy érzékelési baki – bizonyos mintázatok villódzásainak – eredményeként jönnek létre. Tehát a valóságban nincsenek ott, csak behaluzzuk őket.

Amit a videón elmondtam a korongról, az nagyjábó az, amit különböző múzeumokban meg lehet találni róla leírásként. A valóság azonban ennél sokkal, de sokkal összetettebb. Mondjuk ennyire. (Bevallom, csak az absztraktot olvastam, mert per pillanat se hozzáférésem, se 40 dollárom nincsen rá. =) )

Azt viszont mindenképpen ki szeretném próbálni, hogy tényleg működik-e monokromatikus fénynél is, mint ahogy ez az Özönvíz előtti Nature-jegyzet leírja. Atomjó lenne. De tényleg.

Ha szeretnétek Benham korongot csinálni, egy halom minta rendelkezésre áll a neten. Csak le kell tölteni és kinyomtatni. Valszeg, jobb hatásfokkal működik majd, mint az én kézzel rajzolt változatom.

Ha meg nem szeretnétek barkácsolni, akkor kismilliárd interaktív animáció érhető el a hálón. Például ez. Tényleg elkényeztet minket az internet, na!

 


Közzétéve

itt:

, írta: