Ki nem találnád, hogy ez mi lehet! Nekünk se sikerült igazán.

Valahogy így néz ki, amikor a Műszaki Tanulmánytár muzeológusai összeállítanak egy dobozt, nekünk meg ki kell találni a benne lévő tárgyakról, hogy mire használhatták azokat. Végül is, volt, amire sikerült rájönni.

Az úgy volt, hogy Hapcival két hónapja elmentünk szétnézni a Műszaki Tanulmánytárba. Jókat szórakoztunk az óraszétszerelő foglalkozáson, poénkodtunk egymás közt az Ural-2 számítógép méretein és – mai szemmel – röhejes kapacitásán, barangoltunk régi tévék, fényképezőgépek, konyhai berendezések és telefonok között és szelfizgettünk ősrégi vagy épp közelmúltbeli találmányokkal.

Az. Első. Legelső. Legeslegelső. A legeslegelső Gömböc. Ma beszabadultunk a Műszaki Múzeum Tanulmánytárába. A legjobb, hogy ti is beszabadulhattok, mert már megnyitott a nagyközönség előtt is! #muszakitanulmanytar #gomboc #stabilegyensulyipont #perszehogymagyartalalmany #deamugymirejo

A photo posted by @szertar on

És persze nem is mi lennénk, ha nem húzogattuk volna ki a fiókokat, hogy megnézzük, mi minden van bennük. (Ha esetleg ők is olvasnák, itt jegyzem meg, hogy természetesen csak azokat, amelyeket ki lehet húzogatni. Nyilván.)

Megállapítottuk, hogy jó hely, több ilyen kéne. Elköszöntünk, viszontlátásra, persze, jövünk még ha több időnk lesz, szokásos formalitások, majd mentünk a dolgunkra.

Igenám, csakhogy…

Korábban beszéltük már, hogy jó lenne egy olyan videót csinálni, amiben ki kell találnom, hogy milyen műszaki cuccnak vagy laboreszköznek mi lehet a funkciója a kinézete alapján. Ennek többször nekiálltunk, de elég nehéz volt úgy összeállítani, egy helyre összehozni, mindezt úgy, hogy én ne tudjak róla.

Úgyhogy Hapci magánakcióba kezdett, és a hátam mögött egyeztetett a muzeológusokkal. Hiszen ott van elég bizarr masina (mint kiderült 16-20 ezer különböző tárgy), a helyszín is adott, van szakértői segítség, szóval miért is ne?

Íme az eredmény

Másfél hete aztán beültettek a Mobileum gépei közé és elémtették a dobozt. Ez lett belőle két részben.

De most őszintén

Ti hányat találtatok volna el első ránézésre? (Oké, tudjuk, hogy a képernyő előtt az ember mindig okosabb. Szóval csak őszintén!)