Ez tuti kiszedi a zoxigént

Aki a címet olvasva arra gondol, hogy egy nyamvadt 9V-os elemmel fogok elektrolizálgatni, az téved. Ma ismét biológiai kísérletes videó van terítéken.

Nem igazán szeretnék mélységében belemenni a stressz, szabad gyökök, reaktív oxigénfajták meg ilyenek tárgyalásába, mert félő, hogy egyből nagyot zuhanna a Szertár nézettsége. Legyen elég annyi, hogy már régóta meg szerettem volna mutatni, hogy hogy pezseg az élesztő, amikor hidrogén-peroxidba (H2O2) tesszük, de nem találtam elég érdekesen tálalhatónak. Aztán belebotlottam egy olyan kísérletleírásba a neten, amivel egy cseppet fel lehet turbózni a jelenséget. Íme.

Hidrogén-peroxidot a gyógyszertárban lehet kapni, bár túlzottan nem lelkesedem az ötletért, hogy ilyenekkel szórakozzatok. Inkább fűzzétek meg a kémia- vagy biosztanárotokat, hogy órán csináljátok. Még tán témába is vághat a katalizátorok/enzimek* kapcsán. (Röviden: katalizátor az a kémiai cucc, ami egy egyébként is végbemenő kémiai reakciót felgyorsít úgy, hogy a végén ő maga az eredeti formájában megmarad. Az enzimek meg az élőlényekben lévő katalizátorok.)

(*A kísérlet magyarázata megosztotta azt az egy stresszélettanos ismerősömet, akivel megvitattam. Valószínű ugyanis, hogy a heves pezsgésnek csak részben oka a kataláz enzim. Egy sejtben bőven akad ugyanis oxidálnivaló, amire a H2O2 ezer örömmel rá is cuppan. Ellenben a döglött sejtek nem pezsegtek. Tehát mégis lehet valami a katalázos sztoriban.)


Közzétéve

itt:

, írta: