Ezt a robotot sosem vered el kő-papír-ollóban!

Ha már szó volt nemrég a Rubik-kockát egy másodperc alatt kirakó robotról, most egy másik közkedvelt játék robotizálódásának lehetünk szemtanúi.

A kő-papír-olló (japánul Janken) azért izgalmas, mert sok mindenen múlik a győzelem. Ott van természetesen a szerencsefaktor, aztán a pszichikai hadviselés az ellenféllel szemben, különböző figyelem elterelő vagy idegesítő, esetleg tettlegességig fajuló módszerekkel. Aztán ott van az a tény is, hogy esetleg tudjuk az ellenfelünk bevett taktikáit, például két kő után szinte biztos, hogy ollót fog mutatni, vagy esetleg mi alkalmazunk valami jól bevált módszert.

Na, most ezeket mind felejtsük el, ha a Janken robot ellen játszunk.

A japán Ishikawa Watanabe Laboratóriumban készített háromujjú robotkar ugyanis nem taktikázik, de még csak szerencséje sincs soha. Egyszerűen 100%-ban nyer. Mindig.

Működésének alapja, hogy egy nagysebességű kamera felismeri, hogy a játékos mit mutat. Aztán ennek alapján kb. 1 milliszekundummal előbb számolja ki és mutatja a győztes jelet. Lényegében ez olyan kicsit késés, hogy már az előtt „tudja” a robot a játékos következő lépését, mielőtt befejezi a mozdulatot.

Sőt! Janken olyan gyors, hogy ha esetleg a játékos meggondolná magát a következő lépését illetően, a robot ezt is észreveszi és korrigálja a saját kövét, papírját vagy ollóját.


Közzétéve

itt:

, írta: