Van új a NAP alatt, avagy fény a migrációs alagút végén

Nem igaz, hogy már megint egy „szenzációs magyar kutatási sikerről” jött sajtóközlemény! Utánajártunk, mi van mögötte, de ehhez át kellett bújnunk egy agyi alagúton. Hogy mit találtunk a másik végén, az… na de inkább hallgassátok meg!

01:08 Alpár Alán, a Semmelweis Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetének tudományos igazgatóhelyettese a vendégünk. Neurodegeneráció és neuroregeneráció. Hogyan lehet egy károsodott agyszövetet építeni?

03:00 Különbség a rágcsáló és az emberi agyvelő között. Mi a közös az alzheimeres agy és az egerek szaglóidegei között?

04:57 Hogy néz ki a migrációs alagút az agyban?

07:44 Mi az új a szokásos „magyar kutatók szenzációs felfedezése” típusú sajtócímek mögött?

09:22 Hogy zajlanak a rágcsálókísérletek? Etikai kérdések és a szaglógumó megsértése. Az agypreparátumok vizsgálata. Hajsza a megfelelő fehérjék után.

13:25 Mennyibe kerülnek a kísérletek? Megengedhetjük mi ezt magunknak? A Nemzeti Agykutatási Program (NAP). A Brain Prize-ról és az első díjazottakról: Buzsáki György, Somogyi Péter, Freund Tamás. Szentágothai János szerepéről.

16:30 Mi a kapcsolat a jelenlegi kutatások és az alkalmazási területek között? A hypoxia (oxigénhiányos állapot) és az újonnan képződő idegsejtek.

20:20 Kis kitérő: A fű hatásai a magzatra. Miért nőnek ilyen mértékben a kutatási eredmények? A hosszú távú vizsgálatok. (Egy Harkány Tiborral közösen jegyzett szemlecikk alapján jött a kérdés. A témára még visszatérünk, valószínűleg.)

25:10 A felfedezés utáni kutatási irányok a SOTE Kísérletes neuroanatómiai és fejlődésbiológiai csoportjában.

Hírkvíz

26:45 Első kérdés: Milyen fotót nem készített a nemrég elhunyt Lennart Nilsson?

18 -week-old fetus shown inside amniotic sac. Placenta is seen at right, used on cover of LIFE 4-30-1965, w. logo & headline.
A hivatkozott LIFE magazin címlapja Nilsson fotójával.

30:55 Második kérdés: Mennyit „bukhatott” Jonas Salk azzal, hogy nem szabadalmaztatta a gyermekbénulás elleni oltóanyagot?

36:10 Harmadik kérdés: Milyen feladatra nem használták a Számolás jogában (Hidden figures) is megjelenő IBM 7090-es gépet?

40:40 Negyedik kérdés: Mikor volt az első halálos kimenetelű autóbaleset az Egyesült Államokban?

Felhasznált zene:

Morgan TJ – Café Connection

 


Közzétéve

itt:

, írta: