A gombává alakító temetési ruha

A hagyományos temetkezési piac kínálata, úgy látszik, nem elég mindenkinek. Egy sima koporsó? Túlságosan snassz. Hamvasztás? Á, dehogy. Inkább gombaruha!

Valahogy így gondolkodhatott Jae Rhim Lee is, aki a „mushroom death suit”, azaz „gomba halál ruha” feltalálója. De talán szerencsésebb, ha úgy fordítjuk, hogy „gomba temetési ruha”. Vagyis inkább „gombává alakító temetési ruha”. Na mindegy, valami ilyesmi.

Lee abból indult ki, hogy a porhüvelyünket szeretné minél előbb a természet és a benne körforgó anyagok sűrűjébe visszajuttatni, de a testben felhalmozódott méreganyagokat viszont nem. És így jönnek képbe a gombák.

img_2_1366228209_73fa958ed31536b4babd8c39836bebbd (1)
A ruha prototípusa (forrás)

Az Infinty Burial Project alapkoncepciója az, hogy a temetésnél olyan öltözéket használnak, ami gombaspórákat tartalmaz (díszítőelemként pedig micélium fonalak vannak ráhímezve). Ezek elősegítik az emberi test gyorsabb komposztálódását. Végső soron a test kajaként szolgál a gombának. Lee azt mondja, hogy az emberi test élete során több mint 200 féle mérget raktároz el (ólmot, higanyt és egyebeket), amelyek a lebomlás után visszakerülnek az anyaföldbe. És ez nem jó. Ezt el lehet kerülni, ha gombákkal bontattjuk le magunkat, mert azok megeszik ezeket is. (Igaz, arról nem esik szó, hogy a gombákban így akkumulálódó anyagoknak mi lesz a sorsa. De ezen most ne akadjunk fel.) Sőt, igazából mindenünket megeszik, mert a fejlesztés során direkt olyan gombafajokat választottak ki, amelyek a bőrt, hajat és a körmöket is el tudják tüntetni.

A New Scientist-nek adott interjúban Lee azt is elmondja, hogy nem is szükséges hagyományos temetés a művelethez, tehát még sír sem kell, elég, ha betakarják némi földdel a testet.

Virágok helyett gombát a sírokra!

Érthető módon nem mindenki barátkozik meg könnyen a halál gondolatával, nemhogy még egy bizarr gombaruhába is öltözzön hozzá. Bár a micéliumhacukát már 5 éve bemutatták egy TED előadáson, a tényleges forgalmazásra idén tavasszal kerülhet sor. Lee úgy fogalmazott, hogy akkor „a társadalom nem állt még készen rá”, bár azt nem tudjuk, hogy miből gondolja, hogy most már igen.

Lehet abból, hogy egy rendelés már érkezett is hozzá. Dennis White, miután egy súlyos neurodegeneratív betegséget diagnosztizáltak nála, megkereste Lee-t, hogy együtt tervezzék meg az öko-temetést, amihez a gombaruha is alapfelszerelés. (A ruha egyébként egyáltalán nem olcsó, az egyszerű koncepció ellenére: 999 dollárt kell majd érte fizetni.)

image
Dennis White a ruhapróbán (forrás)

De Lee a házikedvencekre is gondolt. Elvileg nemsokára elérhető lesz külön házikedvenceknek fejlesztett lebontó öltözék, vagyis inkább egy lebontó zsák szerűség, hogy ők is minél zöldebben távozzanak a másvilágra.

* Morbid párhuzam: ha az olvasók közül valaki nézte (vagy nézi) a Hannibal című sorozatot, akkor ott láthatta, hogy az egyik részben hasonló elven dolgozott az egyik sorozatgyilkos. Csak ő nem bajlódott holmi ruhákkal.

 


Közzétéve

itt:

, írta: