Három méteres rovarszobrok

Vagyis ilyen, amikor egy sportfotós és az Oxfordi Egyetem Természetrajzi Múzeuma kart karöltve közös munkába fog.

Levon Biss legújabb fotókiállításán azonban nem atléták a főszereplők, hanem a múzeum gyűjteményében lévő rovar/bogárritkaságok. A Microscuplture (Mikroszobrászat) című tárlaton közel három méteres, szuperrészlet-gazdag képek lesznek kiállítva, amiken mindenféle színekben pompázó, furcsa fizimiskájú hatlábút lehet szemügyre venni.

Egy ilyen látványos kép elkészítése már tényleg inkább a szobrászat felé kacsingat, mintsem a fotográfia felé. Egyetlen végleges kép összeállításához nem csak sok idő (hetek) kell, hanem rovaronként 8-10000 külön fotó is, na meg persze egy spéci ministúdió. Egy fotó esetén a rovarpéldány egész testét végigpásztázzák, majd ezekből a részekből állítja össze fotós a végleges portrét.

Ez így leírva egyszerűnek hangzik, de ez ne tévesszen meg minket. Inkább mutatom, milyen a meló valójában:

Akinek nincs olyan szerencséje, hogy Oxford közelében lakik és el tud menni megnézni élőben is, azok se csüggedjenek, Biss honlapján 22 rovart közül lehet csemegézni. Köztük van a csodálatos Exaerete frontalis, a méltán híres Platypria melli, na meg persze az örök kedvenc Pringleophaga marioni. Megjegyzés a képekhez: mindenképp bele kell nagyítani! Elképesztő, hogy szinte minden szőrszálat meglehet rajtuk számolni.

A kiállítás egyébként május 27.-től október végéig látogatható lesz, szóval az arrafelé bóklászó entemológusok írják fel maguknak a noteszbe.

Create, Discover and Share GIFs on Gfycat