Hogyan moss kezet helyesen? Itt a válasz!

Valószínűleg eddig mindenki rosszul csinálta.

A kézmosás fontosságára már Semmelweis Ignác barátunk is felhívta a figyelmet, pedig még azt sem tudta eszik-e vagy isszák a baktériumokat. De az azóta eltelt nagyjából 160 év sem volt elég, hogy megtanuljuk helyesen elvégezni ezt az egyszerűnek tűnő műveletet.

De van egyáltalán olyan kézmosási metódus, ami jobb, mint az összes többi? Egyáltalán mi a fontos, a technika? A szappan? A víz? Vagy az hogy mennyi ideig dörzsölünk és hogyan?

Ezekre a kérdésekre keresték brit kutatók (hát persze, hogy ők) a válaszokat egy új vizsgálatban, amit nemrég publikáltak is. Kicsit pontosabban, valójában annak jártak utána, hogy az úgynevezett 6 lépéses vagy a 3 lépéses kézmosási technika a hatásosabb. Az előbbit az Egészségügyi Világszervezet (WHO) találta ki, az utóbbi pedig az amerikai Járványkezelési- és Megelőzési Központ (CDC) bevett módszere.

Na de miben rejlik a különbség?

Abban, hogy a kéz melyik részeit mossuk meg. A 3 lépéses technika alapján így zajlik egy helyes kézmosás: tegyél a kezedre egy kis alkohol alapú kézfertőtlenítőt (ha nincs kéznél víz meg szappan), egyenletesen oszlasd el és addig dörzsölgesd össze, amíg száraz nem lesz. Mondjuk arra nem tér ki, hogy szappan használa esetén péládul a törlést hogyan kell szakszerűen elvégezni. Mindenesetre pofonegyszerű, amerikai módra.

A 6 lépéses módszer egy kicsit komplikáltabb.

how_to_handwash_lge
forrás

Ahogy az ábra is mutatja:

1. Először a tenyereket dörzsöljük össze,

2. utána egymásra helyezve a két kézfejet, az ujjakat összefűzve folytatjuk a tisztítást,

3. majd egymással szemben összekulcsoljuk az ujjainkat, így is suvickolunk párat,

4. azután az ujjaink hátulját (a dorzális oldalát) is megtisztítjuk a tenyerünk segítségével.

5. Végül jönnek a hüvelykujjak (nem ám elmismásolni ezt a lépést sem),

6. majd a kissé behajlított ujjakat dörzsöljük a tenyerünknek, hogy a körmeink is szép tiszták legyenek.

És kész. Röpke 42,5 másodperc alatt. A mérések szerint ennyi ideig tart átlagosan a művelet, szemben a 3 lépésessel, ami csak 35 másodperc.

Mit csináltak a kutatásban?

Megnézték 42 orvos és 78 ápoló kézmosási szokásait egy glasgow-i kórházban. A fele társaság a 3, a másik fele pedig a 6 lépéses módszert használta. Miután érintkeztek a páciensekkel, mintát vettek a tenyerükről és megszámolták a rajtuk a baktériumokat.

Az eredmény persze nem meglepő. Az alaposabb, 6 lépéses módszerrel 21%-al lett kevesebb a baktériumok száma, míg a másiknál csak 6%-al.

Suta tanulság: jó alaposan és minél többször kell kezet mosni. Talán megéri azt a plusz 7,5 másodpercet.

 


Közzétéve

itt:

, írta: