A hős állatok kitüntetése: a Dickin-medál

Amikor a hátizsákos galambokról írtam, akkor akarva-akaratlanul is belefutottam pár érdekességbe velük kapcsolatban. Például azt tudtam eddig is, hogy használták őket postás gyanánt a második világháború ideje alatt is, azt viszont nem, hogy ezért ki is tüntették őket.

Pedig de. Ráadásul nem egy, nem kettő, hanem harminckét (!) madár is részesült ebben a nagyszerű elismerésben.

_89084678_gijoe
GI Joe, az egyik fő katonai galamb, a legtöbb sikeres repülésért és üzenettovábbításért lett kitüntetve (forrás)

Na de mi is ez a kitüntetés?

A Dickin-medál bronzból van, rajta a For Gallantry, We Also Serve és PDSA feliratok olvashatók. Az első kettő jelentése a „A hősiességért” és a „Mi is szolgálunk”, a harmadik pedig a „People’s Dispensary for Sick Animals” (beteg állatokról gondoskodó emberek) szervezet rövidítése. Ez a legmagasabb brit katonai kitüntetés, amit állatoknak adományozhatnak. 1943 óta osztják ki, alapítója pedig a PDSA alapítója is egyben, Maria Dickin.

Kik kapják és miért?

Állatok és természetesen a hősiességükért, amit háborúban vagy legalábbis valami para helyzetben produkáltak. A már említett galambokon kívül kitüntettek még kutyákat, három (rendőr) lovat és mindössze egy macskát is.

3f966d0e6779f6b0af1876caf47773db
Rip és a gazdája (forrás)

Az első kitüntetést 1943-ban három galamb kapta, amiért segítettek megmenteni egy lezuhant repülő legénységét a háború alatt. Aztán volt Rip, a terrier kutya, aki a londoni bombázások utána keresett túlélőket a romok alatt. Aztán nem szabad elfeledkezni Judy-ról sem, a pointerről, aki brit hadihajókon lakott és teljesített szolgálatot, afféle tengerész kutya. Egy japán fogolytáborban védte meg a gazdáit, hősiesen természetesen. Említést érdemel Olga is, a rendőr ló, aki 1947-ben kapta meg a medált.

_89085518_simon
Simon, a tengeri macska. Itt láthatóan nem boldog, hogy fotózkodnia kell (forrás)

Az egyetlen hős macska, Simon, aki szintén egy hadihajón lakott. 1949 környékén az egyik csatában – valahol Kína környékén – súlyos sérüléseket szenvedett, de túlélte, ellentétben a gázdájával. Ezután könnyedén celebbé vált a legénység körében, hiszen súlyos sérülései ellenére valamennyire felgyógyult és visszatért patkányfogó feladataihoz, amit kitűnően végzett egészen haláláig.

Hosszan lehetne még sorolni a többi kitüntetett érdemeit, de igazából nagyjából ugyanazért kapták meg a medált mindannyian. Ami érdekesebb, hogy 1949 után először csak 2000-ben osztották ki újra kitüntetést, Gander-nek, az újfundlandinak, aki ráadásul posztumusz kapta meg a második világháborúban tett szolgálataiért (és e mellé meg egy bronz szobrot is kapott!)

Idén először volt rá példa, hogy az amerikai tengerészgyalogságban szolgáló állat kapta meg az elismerést. Lucca hat évig teljesített szolgálatot, aztán egy robbanásban elvesztett melső láb miatt mára már nyugdíjba vonult.

dickin_medal_post

 

 


Közzétéve

itt:

, írta: