Így szeletelnek vizet egy kínai laboratóriumban

Egy speciális nanoborításnak köszönhetően létrehozták a gyurmafolyadékot!

Az új anyagot Xiaoguang Li és kollégái fejlesztették ki a sanghaji Tongji egyetemen és eredményeiket nemrég publikálták a Soft Matter folyóiratban. A vízcseppeket hidrofób porral vonták be, ami egyben tartja a folyadékot és a felületi feszültség miatt gömbszerű formát vesznek fel. Így aztán szeletelni meg hajlítgatni is lehet, sőt, ha két csepp találkozik, össze is tudnak olvadni.

A borításhoz használt hidrofób anyag egy szilikon alapú gél kiszárításából származik, ami a folyadék felszínén 20 nanométer vastagságú réteget képez. Li a New Scientist-nek elmondta:

…tulajdonképpen ez egy monoréteg (a szilikon por egy molekulányi vastagságban veszi körbe a folyadékot), így a cseppek olyan átlátszóak maradnak, mint a tiszta víz.

Persze ez nem csak a magukat halálra unatkozó biokémikusok szórakoztatását szolgálja, némi gyakorlati haszna is van. A folyadékgyurma működhet folyékony lencse vagy nagyító gyanánt, sőt, miniatűr „reaktorként” is funkcionálhat, ami átlátszósága miatt különböző biokémiai folyamatok megfigyeléséhez lehet hasznos.

 


Közzétéve

itt:

, írta: