Inkább bevállalja, hogy várandósan is megcsinálja a kísérletet...

Inkább bevállalja, hogy várandósan is megcsinálja a kísérletet…

A nők helyzetéről beszélgettünk a természettudományos és műszaki pályákon. De valahogy miért mindig csak akkor fontos az esélyegyenlőség, ha jól fizetett hiányszakmákról van szó? Na és Fiúk Napja mikor lesz?

 

Inkább bevállalja, hogy várandósan is megcsinálja a kísérletet… 1. rész

00:43 Nagy Beáta, a Budapesti Corvinus Egyetem Szociológia és Társadalompolitikai Intézetének egyetemi tanára volt a vendégünk. Miért volt eddig kevés női vendégünk? Vendégstatisztikák és a mintavételi hiba.

02:27 Mit takar – és mit nem takar – a közéleti vitákban is gyakran hallott társadalmi nem fogalma? Történeti áttekintés a nők és férfiak szerepéről a társadalomban.

05:05 Mikor alakultak ki a gender tanulmányok? A probléma, aminek nincsen neve. A women studies és a férfiak.

07:30 A férfiakat milyen szempontból lehet vizsgálni?

08:05 A szocializmus ma is érezhető hatása Magyarországon és Kelet-Németországban. A rendszer, ami úgy tűnt, mintha működne. (Helyesbítés: Lincoln Steffens volt az, aki kijelentette, hogy „Láttam a jövőt, és működik”, de még a II. világháború előtti Szovjetunióban.) Vajon mit szerettek volna megtartani a nyugat-németek kelet-németországból?

13:32 Hogyan alakult a nők szerepe a rendszerváltozás óta a műszaki és a természettudományos területeken? Ellentmondások

A műsor támogatói

16:46 Szertár Podcast adásait közösségi finanszírozásból készítjük. A működési költségeket a patreon.com/szertar oldalon tett felajánlásokból fedezzük. Ha tehetitek, csatlakozzatok ti is azokhoz az előfizetőkhöz, akik havonta legalább egy hamburger árával hozzájárulnak ahhoz, hogy hétről-hétre új adással jelentkezhessünk. Köszönjük.

Inkább bevállalja, hogy várandósan is megcsinálja a kísérletet… 2. rész

17:07 A Lányok Napja. Mi a helyzet az északi államokban? Miért csúsznak le a lányok a norvég műszaki egyetemeken? Amerikai példa az IT képzés átalakítására.

23:18 Az Informatikai Vállalkozások Szövetségének tanulmánya – többek között az informatikai pályákkal kapcsolatos előítéletekről.

23:54 Mikor lesz Fiúk Napja? Miért csak akkor foglalkozunk esélyegyenlőséggel, ha jól fizetett hiányszakmákról van szó? A munkaerőpiac átalakulása. Pár gondolat a mozdonyvezetőkről.

26:30 Miért nem mennek férfiak hagyományosan női pályákra? Kritikus tömeg a német óvodákban. Férfi minták az oviban.

29:00A Fiúk Napja Németországban.

29:49 Hogy alakul a két nem pályája a karrierválasztás után? Az igazi és a nem igazi mérnökök. Mik a megoldások? A családi élet és a munka nők és férfiak esetében.

35:08 Női vezetők aránya az akadémiai szférában. A labirintus metafora. A láthatatlan akadályok rendszere.

39:14 Az elérhető keresetek a különböző pályákon. Ki a családfenntartó?

41:35 A szivárgó vezetékek metaforája. Akciótervek és kockázatok a kutatói pályán. Mennyi ideig maradjon otthon az anya a gyerekkel?

Hírkvíz és könyvajánló

45:38 Első kérdés: Milyen rendkívüli mellékhatását tapasztalták a sugárkezelésnek egy ausztrál páciensnél?

50:51 A színes és a fekete-fehér álmok.

52:15 Második kérdés: Mióta létezik a jack csatlakozó? (A hivatkozott videó kedd reggel kerül fel a youtube csatornámra.)

58:52 Harmadik kérdés: Mi ihlette Giulia Enderst a Bélügyek című könyv megírására?

1:03:29 Negyedik kérdés: Milyen újabb adalékot adtak hozzá az élet keletkezésének elméletéhez ausztrál kutatók?

Felhasznált zenék:

Morgan TJ – Café Connection
Podington Bear – Graduation


Közzétéve

itt:

, írta: